‘Het begint zo. Ongeveer een week geleden benaderden kennissen mij met de vraag of ik, namens Rijkswaterstaat (!), uitleg kon komen geven over onze werkzaamheden en bijdrage aan de veiligheid in Flevoland. Basisschool De Tjotter in Lelystad organiseerde namelijk een "Dag van de Veiligheid". Speciaal voor de kinderen uit de onderbouw. En een stel enthousiaste vrijwilligers wilde graag dat wij als Provincie Flevoland daarbij aanwezig zouden zijn.’

Onze rol

Ik vond het meteen leuk. Natuurlijk is het direct een mooie gelegenheid om ons als organisatie te laten zien aan de inwoners. Het is namelijk nooit te vroeg om jezelf zichtbaar te maken, toch? Ik moest wel eerst uitleggen dat ik niet bij Rijkswaterstaat, maar bij Provincie Flevoland werk. Veel mensen denken namelijk dat wij rondrijden in die gele trucks. Maar het was weer een kans om duidelijk te maken wat onze rol is.

Een mooi circus

Op woensdag 1 februari 's morgens vroeg ging ik met onze snelle boot, De Zwaluw, op de trailer op weg naar De Tjotter. Gewapend met wat voorlichtingsmateriaal, enthousiasme en een schoon gewassen auto. Samen met de andere deelnemers uit de keten van veiligheid zochten we met ons materieel een plekje op en rond het schoolplein. Mooi circus was het. De brandweer was er met hun spuitwagen, de politie, KNMRI en ambulancedienst waren vertegenwoordigd. We waren allemaal in vol ornaat en met toeters en bellen aanwezig.

Wat doet een toezichthouder?

Het was hartstikke leuk om aan deze bengels uitleg te geven over wat we doen langs weg en water. Ik vertelde hen dat wij ruim 500 km wegen en 180 km vaarwegen beheren in ons gebied met 3 steunpunten. Met ons team van ongeveer 30 man sterk (opzichters en toezichthouders) zorgen wij ervoor dat de wegen en vaarwegen veilig en begaanbaar blijven. Ik heb de kinderen uitgelegd dat wij onderdeel zijn van een keten. Bijvoorbeeld bij een ongeluk werken we samen met de brandweer, politie, ambulance en bergers en aannemers. Tijdens zo’n samenwerking heeft ieder zijn eigen taak, maar goed overleg en samenwerken is cruciaal.

Onderhoud, veiligheid en coördinatie

Als er een ongeval plaatsvindt, verlenen wij assistentie, zetten wij de weg af indien nodig, leiden wij het verkeer om en zorgen wij ervoor dat de weg na afloop weer netjes, schoon en veilig is. Ook gaan we naar de locatie als er dieren zijn aangereden en zorgen we voor het onderhoud van de weg, berm, sloot en groen. We controleren de veiligheid van het werk van aannemers en coördineren strooiacties in de winter. Nou ja, zo heb ik er in Jip-en-Janneketaal wat van gemaakt. Ze mochten even achter op de boot en in de auto kijken. Groot materieel blijft trekken bij de kinderen.

Veiligheidsdiensten

De spanningsboog was niet erg groot, hoor. Als er weer ergens een sirene ging stoof de hele meute weg. Ook het contact met de andere veiligheidsdiensten in de keten was weer even goed, hoewel we elkaar tijdens het werk natuurlijk ook met regelmaat tegenkomen, vaak onder wat minder gezellige omstandigheden. Dan doen we allemaal gewoon ons werk, vanuit de eigen rol. Al met al was het een leuke ochtend met enthousiaste kinderen, vrijwilligers en collega's.

Dennis Kwak, toezichthouder steunpunt Dronten (Oost).