Mist: wat moet u als weggebruiker doen?

Mist kan het zicht voor weggebruikers (ernstig) beperken. Houd hier dan ook rekening mee tijdens het rijden. Mistbanken kunnen namelijk onverwachts verschijnen. Daarom krijgt u als weggebruiker het advies extra goed op te letten. 

Wat is mist?

Volgens de KNMI is mist de beperking van het zicht door kleine in de lucht zwevende waterdruppeltjes. Bij mist is het zicht minder dan 1000 meter. Bij een zicht van minder dan 400 meter onder weggebruikers hinder. Minder dan 200 meter zicht is gevaarlijk.

Advies voor weggebruikers bij (dichte) mist

Snelheid halveren en afstand verdubbelen is een hanig ezelsbruggetje. Anders tips zijn:

  1. Houd voldoende afstand. Mist vermindert de zichtbaarheid. U ziet objecten pas als ze dichtbij zijn. 
  2. Gebruik geen cruise control. Wees voorbereid om snel te remmen.
  3. Gebruik de juiste mistlampen. Is het zicht minder dan 200 meter? Gebruik dan uw mistvoorlicht. Heeft u minder dan 50 meter zicht? Zet dan mistachterlichten aan. Zijn er mistbanken, maar heeft u wel meer dan 200 meter zicht? Gebruik dan uw dimlicht (en nooit groot licht);
  4. Maak de ramen en spiegels goed schoon voor vertrek;
  5. Vraag af of u echt de weg op moet of dat u uw reis kunt uitstellen. Zeker bij hevige mist is het veiliger zijn om later te vertrekken;
  6. Bekijk voor vertrek de actuele verkeersinformatie. Zo weet u wat u op uw route kan verwachten. Bij slechte weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld files ontstaan door ongelukken.

Zicht bij mist 

Die 50 meter is de afstand tussen 2 lantaarnpalen buiten de bebouwde kom of de helft van de afstand tussen 2 hectometerpaaltjes op de snelweg. Kunt u niet zo ver zien? Dan mogen uw mistlampen achter aan. De KNMI kan code geel geven bij minder dan 200 meter zicht (dichte mist). Code oranje (waarschuwing extreem weer) of rood (weeralarm) worden pas afgegeven bij minder dan 10 meter zicht. Maar wanneer moet u eigenlijk mistlichten gebruiken? Hiervoor kijken we eerst naar de indeling van mist door zicht:

  • Nevel < 2000 meter
  • Mist < 1000 meter
  • Dichte mist < 200 meter
  • Zeer dichte mist < 50 meter

Hoe ontstaat mist eigenlijk?

Mist is eigenlijk niets anders dan een ‘wolk aan de grond’. Het zijn kleine waterdruppeltjes in de onderste meters van de atmosfeer. De hoeveelheid (dichtheid) van deze waterdruppeltjes bepaalt in welke mate het zicht wordt beperkt.