Landschapskunst

Flevoland heeft de meeste landschapskunstwerken per vierkante kilometer ter wereld. De forse rechte lijnen en grootschaligheid spreken tot de verbeelding van kunstenaars. De provincie wil deze landschapskunstwerken onder uw aandacht blijven brengen. Het programma LandArt Live van Kunstencentrum Almere Flevoland (KAF) speelt hierbij een belangrijke rol. In Flevoland zijn in totaal 7 grootschalige landschapskunstwerken gerealiseerd van internationale kunstenaars. Een overzicht van alle landschapskunstwerken vindt u op landartflevoland.nl of op Google Maps.

Almere

Polderland Garden of Love and Fire (1996)

Kunstenaar: Daniel Libeskind
In Almere Pampus liggen 5 elkaar kruisende lijnen als een vreemd schriftteken in het landschap. 3 smalle kanalen, een strook zwart grind met een sculptuur van aluminium wanden erop en een voetgangerspad vormen Polderland Garden of Love and Fire.

De Groene Kathedraal (1996)

Kunstenaar: Marinus Boezem
In Almere Hout staat een 'gotische' kathedraal. Een kathedraal gevormd door een groep Italiaanse populieren. Kunstenaar Marinus Boezem ontwikkelde in 1978 het idee voor dit Gotisch Groei Project. 

Dronten

Riff, PD#18245 (2019)

Kunstenaar: Bob Gramsma
Momenteel werkt kunstenaar Bob Gramsma in Dronten aan het kunstwerk Riff, PD#18245, het 8ste landschapskunstwerk in Flevoland. 

Lelystad

Exposure (2010)

Kunstenaar: Antony Gormley
Op de strekdam in Lelystad kijkt een 26 meter hoge gehurkte man uit over het Markermeer. Met Exposure maakte de Britse kunstenaar Antony Gormley het 6e Land Art-project in Flevoland.

Observatorium (1977)

Kunstenaar: Robert Morris
De Amerikaanse kunstenaar Robert Morris creëerde net buiten Lelystad het eerste Land Art project in Flevoland. Morris ontwierp het Observatorium oorspronkelijk voor de spraakmakende openluchttentoonstelling Sonsbeek buiten de perken in 1971.

Noordoostpolder

Deltawerk // (2018)

Kunstenaar RAAAF / Atelier de Lyon
Het Waterloopkundig laboratorium is een Rijksmonument geworden en de Deltagoot is getransformeerd tot het kunstwerk Deltawerk //. Deltawerk // bevraagt het streven naar onverwoestbaarheid.

Pier + Horizon (2016)

Kunstenaar: Paul de Kort
Een pier van 125 meter lengte steekt in het betonpad in het Zwarte Meer. In het verlengde daarvan steekt bij normaal waterpeil het restant van de oorspronkelijke strekdam even boven het water uit. Rondom de pier zijn zo’n 40 palen geplaatst. Aan de helft van deze palen drijven kraggen met daarop rietpluimen. Deze kraggen drijven in de richting van de waterstroom. De kraggen kunnen 360 graden draaien.

Zeewolde

Sea Level (1996)

Kunstenaar: Richard Serra
Als een waterpas ligt Sea Level van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra midden in het glooiende landschapspark De Wetering in Zeewolde. 2 lange muren staan diagonaal in elkaars verlengde aan weerszijden van een kanaal. De bovenkant van de muren geeft de hoogte van het zeeniveau aan, waarmee de diepere ligging van de polder voelbaar wordt.

Aardzee (1982)

Kunstenaar: Piet Slegers
Midden in Flevoland, niet ver van Zeewolde, ligt het kunstwerk Aardzee van de Nederlandse kunstenaar Piet Slegers. Met 5 hectare, hetzelfde formaat als de omliggende landbouwkavels, is Aardzee 1 van de grootste kunstwerken in Nederland. Door de groene golven biedt het werk een besloten oase van rust, midden in de open polder.