Hoge Vaart

1 feb 2021 - 31 jul 2021

Wat we gaan doen

Waar

Hoge Vaart tussen de Zuidersluis tot ongeveer de Tureluurweg bij Almere.

Wanneer

Halverwege maart tot en met juli 2021

Hinder

Weinig hinder voor de scheepvaart en omwonenden

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van overtollige begroeiing. Damwanden die slecht zijn worden vervangen door zogenaamde blokkenmatten en voorzien van betonstenen. Het mooie van deze toepassing is dat planten tussen de stenen kunnen groeien waardoor de oevers veel groener worden en volop ruimte bieden voor vogels en dieren. Op andere delen worden de oevers met stortstenen schoongemaakt en aangevuld en daar waar het water al stukken oever heeft weggespoeld wordt de oever weer aangevuld met grond. Op onderstaande kaart is aangegeven waar wij precies aan het werk gaan.

Waarom gaan wij daar aan het werk?

Grote delen van de oevers voldoen niet meer aan de kwaliteitseisen en zijn toe aan groot onderhoud. Er wordt voor het grootste deel vanaf het water gewerkt. Hierdoor heeft de omgeving en of de scheepvaart weinig last van de werkzaamheden. Tijdens het werk wordt er rekening gehouden met de aanwezigheid van vogelnesten en eventuele beverburchten.

Oproep; weghalen boten

Langs de oevers waar we aan het werk gaan grenzen geen tuinen direct aan het water en liggen geen woonboten. Omdat grotendeels vanaf het water gewerkt wordt, is de verwachting dat omwonenden vrijwel geen last zullen ervaren. Wel liggen er op sommige stukken bootjes. De provincie vraagt bewoners om deze weg te halen. Directe omwonenden worden hiervan op de hoogte gebracht voordat wij aan het werk gaan.