Flevolanders in gesprek met Dolores Leeuwin over 'In vrijheid kiezen'

24 apr 2019

Woensdag 24 april 2019 is via Omroep Flevoland de eerste uitzending te zien van acht ontwapenende interviews over het belang van het maken van vrije keuzes. In aanloop naar 5 mei interviewt presentatrice en actrice Dolores Leeuwin een diverse groep bekende en onbekende Flevolanders.

Op weg naar 5 mei

Dit jaar is provincie Flevoland gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gemeente Almere en het Bevrijdingsfestival Flevoland organiseert zij op 5 mei een feest in en bij de Kunstline Almere Flevoland. Ook is er een reeks aan activiteiten op weg naar 5 mei. Waaronder deze 8 vrijheidsinterviews op bijzondere vrijheidsstoelen die door de provincie trekken.

Uitzendingen

Elk interview is te zien na elke nieuwsuitzending ‘Dit is Flevoland’ via Omroep Flevoland, vanaf 17:00 uur. Dus: 17:13 uur, 17:43 uur, et cetera. De interviews verschijnen daarna ook om 18.00 uur op het YouTube-kanaal van de provincie. De interviews gaan in op het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’ en op persoonlijke en politieke vrijheden en de verantwoordelijkheid die wij collectief dragen voor het waarborgen van een vrije maatschappij.

  • 24 april: Willy van der Most, hoofd Kennis en Collecties bij Batavialand
  • 25 april, Sander Beers, veteraan en gediend tijdens de Bosnische oorlog in ’93-‘94
  • 26 april: Tom Draisma & Corine Kistemaker, over hun ervaringen met dekonolisatie in Azië en Afrika
  • 29 april: Mardjan Seighali, vluchtte van Iran naar Nederland
  • 30 april: Maarten Frank de Jong, ‘bleekneusje’ op Urk
  • 1 mei: Elsbeth Gruteke, predikant in Zeewolde
  • 2 mei: Tom Nauta, teamchef politie in Almere Buiten Hout
  • 3 mei: Famke Allaart, deelnemer dichtwedstijd ‘Dichter bij 4 mei’

Vrijheidsstoel

De Flevolanders nemen plaats op de vrijheidsstoel. De vleugels staan symbool voor vrijheid: weg kunnen vliegen en de wereld vanuit een ander perspectief zien. Kunstenares Ninette Koning uit Almere heeft deze stoelen speciaal ontworpen voor de interviews. Een kleine uitvoering is te zien in het provinciehuis en in de Flevolandse bibliotheken.