Dutch Edamame: verse soja van Flevolandse bodem

5 sep 2019

Op de Dutch Soy velddag lanceerden 10 Flevolandse telers hun nieuwe merk: Dutch Edamame. De lancering is een vervolg op de pilot FlevoVerseSoja, die in samenwerking met provincie Flevoland is gestart. De pilot heeft als doel de regionale teelt en consumptie van verse sojaboontjes te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie. Meer informatie over Dutch Edamame ervaart u in onze YouTube-video.

Dutch Edamame

Dutch Edamame is een bijzonder korteketeninitiatief. 10 Flevolandse telers zijn samen met ketenpartners de uitdaging aangegaan om op grote schaal van 40 hectare verse sojaboontjes te verbouwen. 3 jaar lang onderzochten de telers wat de optimale condities voor de teelt zijn. Nu is het zover: de eerste serieuze oogst van verse Flevolandse sojaboontjes komt eraan. Soja is een unieke peulvrucht. Het gewas haalt stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Edamame is een veelzijdig boontje. Rijk aan eiwitten en een prima variatie op vlees.

Proeven

Na een succesvolle oogst in september willen de telers de Dutch Edamame verkopen in de supermarkten, lokale boerderijwinkels en leveren aan restaurants. Tijdens de Flevolandse restaurantweken van 23 september tot 13 oktober 2019 zijn de boontjes te proeven. Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing green proteins. Een pilot die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.