Soja? Zo ja

Maak kennis met de enige echte en tamelijk onontdekte heldin uit Flevoland: de Edamame. Een verse sojaboon. Rijk aan vitamine, vezels en gezonde eiwitten. Niet te verwarren met de droge sojaboon die we vooral kennen in de vorm van sojadrink en tempeh-blokje. Want, zo weet Peter Strijk van DutchSoy ons te vertellen, die laatste doet het minder goed op onze akkers. Hij begon in 2013 als eerste in Flevoland met sojateelt en na twee jaar experimenteren, weet hij dat de toekomst in dit groene boontje zit.

Lokale afzet

Peter, uit Dronten, begeleidt Flevolandse telers die samen dit jaar voor het eerst op 50 hectare verbouwen. In totaal levert dit 200 ton aan verse soja op, waarvoor de afzet nog rond gemaakt moet worden (vorig jaar hadden we het nog over 4 ha). Het liefst wordt dat allemaal lokaal afgezet, want er is niks mooiers dan iets te maken in de omgeving en het daar direct aan de mensen te kunnen verkopen. Tja, pionieren is niet voor iedereen weggelegd natuurlijk.

Mooi plantje

Pionier Peter begon met het verbouwen van soja, omdat hij het zo’n mooi plantje vond. Een vlinderbloemige die in symbiose leeft met een bacterie, waardoor zij haar eigen stikstof uit de lucht kan halen – de belangrijkste voedingsstof voor gewassen. “Ze wortelt goed en verrijkt de grond waar de groenten die na de soja worden verbouwd veel profijt van hebben. Als er na soja bijvoorbeeld aardappelen worden gepoot, kun je op de streep af zien waar de soja gestaan heeft; die planten zijn dan groener. Daarnaast heeft verse soja een relatief kort groeiseizoen. Het gaat in mei de grond in en in augustus kan het al het land af.” Soja kan dus in twee maanden tijd op natuurlijke wijze een uitgeputte bodem een boost geven.

Lekkere snack

Edamame betekent in het Japans ‘struik met boon’. “De peul is te hard om te eten, maar de boontjes die erin zitten, officieel mukamame genaamd, zijn heerlijk om te snacken. En ik kan het weten; ik heb er genoeg voorraad van!” Verse sojabonen zijn lekker bij de borrel of in een salade, maar Peter experimenteert er ook op los met smeersels als hummus en pesto.