Duurzaam bouwen

Vlak naast de hoofdingang van Floriade Expo 2022 ligt straks het Flevolandse paviljoen Food Forum.  Het gebouw maakt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland zichtbaar. En is ook een voorbeeld van duurzaam en circulair bouwen. 

Sterk gebaar

Food Forum is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers. Zij wilden met een sterk gebaar de ambities rondom duurzaamheid combineren met het verhaal van Flevoland. Voor het paviljoen, waarvan de 1e verdieping op NAP-niveau begint, worden zoveel mogelijk natuurlijke en gerecyclede materialen gebruikt. Zo bestaat de vloer op de begane grond uit 100% gerecycled beton. De bovenverdieping is juist grotendeels van hout (CLT). Hier is in de afwerkvloer olifantsgras toegepast. Veel toegepaste (constructieve) materialen zijn direct de afwerking waardoor minder materialen nodig zijn.

Circulair bouwen

Strukton Worksphere is verantwoordelijk voor de bouw en de engineering. De bovenverdieping van het paviljoen wordt gerealiseerd door toepassing van CLT-constructie (Cross Laminated Timber). CLT, ook wel kruislaaghout genoemd, is een innovatief houtbouwproduct gemaakt met vurenhout uit PEFCTM-gecertificeerde bossen. Door verschillende lagen in verschillende richtingen op elkaar te lijmen, kan meer kracht opgenomen worden en kan het worden toegepast in plaats van beton of staal. De lijm die wordt gebruikt om de platen aan elkaar te maken is milieuvriendelijk. Binnen 3 weken stond de ruwbouw van het pand er. Dat kon omdat de houten CLT-delen kant-en-klaar op de bouwplaats afgeleverd werden.