Provincie opent smaakvol voedselpaviljoen van de toekomst

11 jun 2021

Langzaam komt in Almere een bijzonder terrein tot wasdom. Hier gaat volgend jaar Floriade van start. Provincie Flevoland draagt haar steentje bij. Tijdens een digitale talkshow is vrijdag 4 juni 2021 paviljoen Food Forum geopend door Commissaris van de Koning Leen Verbeek. Onder een plafond van poldergrond laat Leen Verbeek zijn blik bewonderend over de ruimte glijden. Het gebouw maakt de ligging van Flevoland direct zichtbaar. Vier meter onder de zeespiegel. De benedenverdieping lijkt dan ook op een onderwateromgeving. De bovenverdieping ademt de sfeer van de vruchtbare Flevolandse bodem. Net als in de landelijke akkers die zich door heel de provincie uitstrekken. “Vanuit dit pand wil Flevoland zich presenteren als voedselproducent van de toekomst,” legt Verbeek uit. “Niet alleen tijdens Floriade, maar vooral ook in al de jaren die daarna komen. Wij bieden vernieuwing in onze voedselketen. Dat willen we met dit gebouw ook graag laten zien! Vandaag is het Food Forum van de provincie Flevoland officieel geopend.”

Van onder tot boven

Ook gedeputeerde Jan-Nico Appelman is deze middag in beeld. Als tafelheer in Food Forum spreekt hij met verschillende gasten die dit bijzondere gebouw samen tot stand brengen. Het pand van de provincie Flevoland is het eerste gebouw dat zijn deuren opent op het toekomstige Floriadepark. In voorbereiding op de wereldwijde tuinbouwtentoonstelling komen de wegen van verschillende bezoekers bij elkaar in Food Forum. Op de begane grond wordt tijdens Floriade Expo 2022 een algemeen toegankelijke expositie ingericht, waarin de rol wordt belicht die Flevoland als voedselproducent vervult. In het gebouw kunnen bezoekers hun kennis en ervaring uitwisselen. Vanuit een speciale opnamestudio worden verschillende webinars uitgezonden over de veranderende voedingsindustrie. De bovenverdieping is opgetrokken uit herbruikbaar hout en dient onder meer als ontvangstruimte voor de verschillende handelsdelegaties die de Expo straks vanuit allerlei landen komen bezoeken.

Bezoekers

Appelman luistert aandachtig naar de enthousiaste verhalen van zijn gasten. “Prachtig om te horen,” vindt hij. “Want voor al die bezoekers is Food Forum gebouwd. Tijdens Floriade verwachten we ongeveer twee miljoen mensen. Daarna wordt het gebouw onderdeel van Flevo Campus, een speciale kennisomgeving waar startende ondernemers en jonge onderzoekers zichzelf verder kunnen ontwikkelen en van elkaar kunnen leren.”

Flevo Campus

Op de Flevo Campus buigen studenten zich onder deskundige begeleiding over een verscheidenheid aan vraagstukken rondom voedsel. Zo bekijken zij met elkaar hoe de opbrengst van het land vlotter op het bord van de klant kan belanden. “We willen de keten verkorten en dus schakels overslaan, maar voor een kleine partij is de logistiek lastiger te regelen dan voor een grote supermarkt. Daar ligt voor ons dus een vraag waar we op Flevo Campus mee aan de slag willen.”

Quinoa uit Flevoland

Terwijl de aanwezigen met elkaar praten, loopt hen het water in de mond. Vanuit de keuken waaieren kostelijke etensgeuren richting de tafel. Chefkok Sharon de Miranda warmt het gezelschap met een brede grijns op voor een rijkelijk hapje en een sprankelend drankje. Als culinaire chef van het Food Forum serveert ze alle komende bezoekers haar heerlijkheden uit de streek. “Vandaag maak ik een gerecht met oesterzwammen,” kondigt ze opgetogen aan. Met flat bread. Wist je trouwens dat in Flevoland ook gewoon quinoa wordt geteeld? Ik kook heel vaak met quinoa, maar tot dusver kwam die voorraad altijd uit Peru!”

Toosten

Voor het oog van de camera heffen Appelman, zijn medepresentator en hun gasten het glas. “Laten we toosten op de opening van Food Forum. Floriade begint in april volgend jaar, maar wij zijn vast van start gegaan,” lacht de gedeputeerde. Iedereen is nu al van harte welkom!” Proost op het menu voor morgen. Met het voedsel dat vandaag wordt voorbereid.

Meer weten

foodforum.nl