Paviljoen Food Forum

Meters onder zeeniveau. Daar ligt Food Forum: een spectaculair paviljoen met een (groen) dak op zeeniveau. Tijdens Floriade Expo 2022 maken bezoekers kennis met Flevoland, de voedseltuin van Europa, in een inspirerende expositie. Samen met Flevolandse bedrijven laten we zien hoe we werken aan het voedselsysteem voor de toekomst. Voor zakelijke bezoekers is er een uitgebreid business to business programma en kunnen zij eigen bijeenkomsten organiseren. Na Floriade blijft Food Forum bestaan als deel van Flevo Campus en is dan de plek waar betrokkenen uit de hele voedselketen elkaar ontmoeten. Van producenten en studenten tot ondernemers en onderzoekers. Samen maken ze innovatieve plannen voor de duurzame voedselvoorziening van de toekomst. En onderzoeken ze hoe ze die plannen rendabel kunnen uitvoeren. Food Forum biedt daarvoor een inspirerende ruimte – op de bodem van de voormalige Zuiderzee.

Verhaal van Flevoland

Het gebouw maakt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland zichtbaar. De unieke leemgevel van de bovenverdieping begint op zeespiegelniveau en geeft de vruchtbare Flevolandse bodem weer. Het laat zo voelen hoe we in Flevoland leven: onder zeeniveau. De begane grond is licht en transparant als water. De ruimte bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen. De eerste etage bestaat juist grotendeels uit hout en geeft zo een ‘aarden’ sfeer.

Duurzaam en innovatief

We daagden de architect en bouwer uit om met het gebouw het verhaal van Flevoland te combineren met onze ambities rondom duurzaamheid. Food Forum is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers. Hun ontwerp is geïnspireerd op de principes van Nature Based Building. Dat wil zeggen dat voor het ontwerp gekeken is naar de natuur. Het pand is ook een voorbeeld van circulair bouwen. Er zijn veel hernieuwbare materialen gebruikt. De betonvloer op de benedenverdieping is geheel van gerecycled beton. De afwerkvloer op de bovenverdieping is ook nog versterkt met olifantsgras (Miscanthus). Voor de bovenverdieping is kruislaaghout (Cross laminated timber, CLT) gebruikt. Het ruwbouw materiaal is ook direct de afwerking. Meer weten over dit bijzondere paviljoen ga dan naar de webpagina Food Forum.

Flevoland Food Experience

Van 14 april tot en met 9 oktober maken bezoekers aan Floriade Expo 2022 kennis met Flevoland in de expositie Flevoland Food Experience en kunnen ze een VR-ballonvlucht maken over Flevoland. Voedsel en Flevoland horen bij elkaar. Drooggelegd om het voedseltekort op te lossen en op de vruchtbare bodem werken Flevolandse boeren met passie en bevlogenheid aan het voedsel van vandaag en morgen. De Flevolandse agrofoodsector loopt voorop in de wereld. Daar zijn we trots op! In de expositie laten we zien hoe in Flevoland gewerkt en geëxperimenteerd wordt om het voedselsysteem van de toekomst te ontwikkelen. We versterken tegelijkertijd biodiversiteit, bodem en water. De bezoekers maken kennis met onze Flevolandse boeren, onderzoekers en ondernemers. 

zicht op paviljoen Food Forum met bomen ervoor