Luchthaven van de Toekomst [Technasia]

Lelystad Airport wil de Nederlandse reiziger een nieuw vertrekpunt bieden. Daarvoor is de luchthaven uitgebreid op de meest duurzame manier. In de toekomst is nog duurzamer reizen nodig. De grondoperatie wordt elektrisch en vliegtuigen gaan vliegen op waterstof, met een batterij of op duurzame brandstoffen. Lelystad Airport wil de luchthaven van de toekomst ontwerpen en inrichten, zodat ook in 2035 reizigers van de meest duurzame luchthaven kunnen vertrekken voor hun duurzame vlucht.

Hoe ziet de luchthaven van de toekomst er uit?

Vliegtuigen vliegen op kerosine en worden getankt op een luchthaven. Als vliegtuigen op waterstof vliegen, waar en hoe komt dat in het vliegtuig terecht? Als een vliegtuig met een batterij vliegt, waar kan er geladen worden. Hoe worden duurzame brandstoffen gemaakt en getankt? En in de omgeving van de luchthaven zijn bedrijven die met soortgelijke vragen worden geconfronteerd. Kan de luchthaven samenwerken met de buren? Allemaal zaken die belangrijk zijn voor het ontwerp en de inrichting van de luchthaven van de toekomst.

Ideeën voor de luchthaven van de toekomst

Het lijkt erop dat er in de toekomst verschillende soorten brandstoffen voor vliegtuigen zullen zijn. Batterijen voor de kleinere vliegtuigen die korte afstanden vliegen, waterstof voor de iets grotere toestellen en biobrandstoffen voor de lange vluchten met grote vliegtuigen. Al deze vliegtuigen willen ‘tanken’ op de luchthaven. Er moeten oplaadpunten komen voor batterijen, tankmogelijkheden voor waterstof, leidingen voor het aanvoer van waterstof, opslag van elektriciteit die later wordt gebruikt.

Opdracht

Hoe ziet de luchthaven van de toekomst er uit? Maak een ontwerp (digitaal of fysiek) van het luchthaventerrein met daarop de laadvoorzieningen. Op welke plaatsen moeten er voorzieningen zijn voor het opladen of tanken van vliegtuigen en andere voertuigen zijn? Kunnen deze voorzieningen op een veilige locatie worden neergezet?

Aanmelden

Meld je dan aan via het aanmeldformulier en wij zorgen dat jij alle informatie krijgt die je nodig hebt om te starten.