Bediening bruggen en sluizen

Wilt u met uw boot een brug of sluis van provincie Flevoland passeren? Weet dan dat er geen brug- of sluiswachter ter plaatse is om u te helpen. De 17 sluizen en beweegbare bruggen van de provincie worden namelijk op afstand bediend, vanuit het provinciehuis. Om gebruik te maken van de bruggen is het belangrijk om u vooraf bij de provincie aan te melden. Dit kan op verschillende manieren:

 1. Via de app ‘Varen Flevoland’. De app is te downloaden in de Apple Store en de Google Play Store.
 2. Via het telefoonnummer van de bedieningscentrale: 0320 – 767 610. Hiervoor heeft u het startlocatienummer nodig. Een overzicht van de startlocaties en nummers van bruggen en sluizen vindt u op de pagina Startlocaties.
 3. Of druk op de aanmeldknop bij de brug of de sluis.

Hieronder vindt u de afmetingen en overige informatie over onze bruggen en sluizen terug. Een overzicht van alle provinciale bruggen en sluizen vindt u op de kaart in Google Maps.

Bedieningstijden

1 april – 31 oktober

 • Maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 22.00 uur
 • Zaterdag van 7.00 tot 22.00 uur
 • Zon- en feestdagen van 9.00 tot 22.00 uur

1 november – 31 maart

 • Maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 22.00 uur
 • Zaterdag van 7.00 tot 12.00 uur
 • Zon- en feestdagen geen bediening

Kerstavond en oudejaarssluiting

 • Op 24 december en 31 december worden alle objecten op werkdagen tot 18.00 uur bediend. Als deze dagen op een zaterdag vallen wordt er tot 12.00 uur bediend. Vallen deze dagen op zondag dan is er geen bediening.

Laatste schutting

De laatste schutting start uiterlijk 15 minuten voor einde bedieningstijd. Houd er rekening mee dat het schutten circa 15 minuten in beslag neemt. Op drukke dagen kunnen de wachttijden bovendien oplopen, ook door drukte bij andere bruggen en sluizen. Daardoor kunt u mogelijk niet meer mee met de laatste schutting. Een aanmelding is geen garantie dat u nog geschut wordt. Zorg dus dat u ruim vooraf aanwezig bent bij de sluis of brug!

Stremmingen

Kijk voor actuele stremmingen bij onze meldingen of op NOS teletekst, pagina 721.

Uitzonderingen

 • Arie de Witbrug en de brug van de Urkersluis worden niet bediend tussen 12.45 en 13.15 uur en tussen 13:45 en 14.15 uur.
 • Voor de Elburgerbrug, Vollenhoverbrug en de brug Noordersluis geldt het volgende voor de bediening in de spits; op werkdagen tussen 16.00 en 18.00 uur alleen brugopening voor beroepsvaart om 16.30 en 17.30 uur. Recreatievaart mag meevaren.
 • Voor de Roggebotbrug geldt het volgende wat betreft de bediening in de spits: op werkdagen tussen 7.00 en 9.00 uur alleen brugopening voor beroepsvaart om 8.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur alleen een brugopening voor beroepsvaart om 17.00 uur. Recreatievaart mag meevaren.
 • Voor de Elburgerbrug geldt een beperkte bediening voor de scheepsvaart, bijvoorbeeld bij een evenement als Lowlands. Het gaat dan om een tijdelijke instructie voor de brugwachters om de brug zo te bedienen dat het wegverkeer bij deze evenementen vlot kan doorrijden.
 • De brug met Marknessersluis is dicht voor de scheepsvaart op werkdagen tussen 11.45 en 12.15  uur en tussen 12.45 en 13.15 uur, met uitzondering van de schoolvakanties.
 • De Nagelerbrug, Kamperbrug, De Overstap, Marknesserbrug/ Kadoelerbrug in Emmeloord worden centraal bediend vanuit de brugwachtersruimte op de Nagelerbrug. Deze bruggen hebben andere bedieningstijden. Meer informatie: website gemeente Noordoostpolder.

Voorschriften met betrekking tot het schutten

 • Uitgangspunt is dat het schip tussen de stopstrepen ligt voordat het schutproces aanvangt. Als het schip niet tussen de stopstrepen past is het te groot en wordt het niet geschut. Blijf binnen de markeringen. Anders is de kans namelijk groot dat u bekneld raakt tussen de sluisdeur of de sluiswand. Tevens kan er onder water een drempel liggen, die tijdens het zakken van het water uw schroef of roer kan raken.
 • Voor het naar binnen varen van een buitensluis dient een aanvaarbeveiliging te zijn aangebracht. In Flevoland is dit momenteel alleen de Urkersluis. Lees hier de afmetingen en overige informatie over onze bruggen en sluizen.

Vaar-App Varen Flevoland

‘Varen Flevoland’ is de app van provincie Flevoland voor de scheepvaart. Of u nu een ervaren schipper bent of nog nooit op het water hebt gevaren, deze app biedt u alle informatie die u nodig heeft om de prachtige vaarwegen van Flevoland te verkennen.

Meer informatie over de app

Via deze app kan men zich aanmelden voor een doorvaart voor alle bruggen en sluizen, die door de provincie op afstand bediend worden. Verder geeft de app informatie over openingstijden van bruggen en sluizen, doorvaarhoogtes en -breedtes en worden actuele stremmingen in de app vermeld. U kunt de app zo instellen dat u een seintje krijgt wanneer u een brug of een sluis nadert, zodat u zich tijdig aan kunt melden. De Provincie Flevoland wenst u een fijne tijd op het water.

Download

Afmetingen bruggen en sluizen

pdf - 545,91 kB
Open de pdf