Herdenking slavernijverleden in Almere

1 jul 2025

Portretfoto CdK en Surinaamse vrouw tijdens Keti Koti

Op maandag 30 juni was de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden. Tijdens de bijeenkomst die het Comité 30 juni/1 juli Flevoland organiseerde in het Mandelapark in Almere stonden we samen met veel mensen stil bij de gevolgen van de slavernij en wat dit nu nog betekent.

Het belang van herdenken en erkennen

Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen was hierbij aanwezig namens het provinciale bestuur. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van herdenken en erkennen: “We mogen trots zijn op een samenleving waarin diversiteit een rijkdom is. Maar we moeten ook moedig genoeg zijn om te erkennen dat het gesprek over ongelijkheid, racisme en historische onrechtvaardigheid nog altijd nodig is.”

Muziek en optredens

Er was ook muziek te horen. Verschillende artiesten, zoals Izaline Calister, AvanAisa & Kongo Apinti, traden op met traditionele muziek. Ook jongeren uit Flevoland lieten een optreden zien. Na de kranslegging was er een afsluitend concert van de Kunstlinie.

Keti Koti Festival

Op dinsdag 1 juli wordt de vrijheid gevierd op het Keti Koti Festival op de Esplanade in Almere. Het feest is georganiseerd door Stichting Keti Koti Festival Flevoland. Tijdens dit kleurrijke festival komen mensen van allerlei achtergronden samen om te genieten van muziek, dans, lekker eten en vooral het vieren van vrijheid.

Keti Koti betekent 'ketenen gebroken' in het Sranantongo (Surinaams). De naam verwijst naar het einde van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863. Lees meer over de betekenis van de slavernijherdenking en Keti Koti op de website comiteflevoland.nl.