Geen kluif aan kip

Deze vrolijke vogels zijn de polderhoenderen van Bart Kok uit Lelystad. In 26 verschillende stalletjes gaan de kippen op stok, waaromheen ze veel ruimte hebben om te bewegen. “Ze gaan hun eigen gangetje,” aldus Bart.

Vrolijk, gezond én lekker

Bij ons in de Flevopolder woont op biologische kippenboerderij Polderhoen een langzaam groeiend kippenras met lange poten uit Frankrijk. De dames worden er uitgebreid verzorgd; hun luxe kippenvoer bestaat uit een mengsel van kruiden, granen en zonnebloempitten. Als ze buiten lopen, en dat is vaak, is er genoeg schaduw om de hete zomerdagen door te komen en voor de koude winternachten zijn er warme hokken. Op deze manier is het niet verrassend dat de hoenderen een goede weerstand opbouwen, waardoor antibiotica spuiten meestal onnodig is. Bovendien is het eiwitrijke vlees steviger en heeft het meer smaak dan dat van, we noemen maar wat, een plofkip. Ze zijn dus niet alleen vrolijker, maar ook gezonder en lekkerder!

Eerst verkopen, dan produceren

Barts bio-kippen krijgen rustig de tijd om te groeien. Pas na ruim tien weken worden ze naar de slachterij gebracht, veel later dan in andere bedrijven. Twee keer in de week worden de hennen gevangen en weggebracht, waarna de stallen worden uitgemest en klaargemaakt voor de nieuwe lichting kuikens. Op de boerderij van Polderhoen is een wisselwerking met de afzetmarkt belangrijk. Ja, er kunnen zo’n 33.000 kippen tegelijk worden gehouden, maar dat gebeurt alleen als er vraag naar is. “Ons devies is: eerst verkopen, dan produceren,” zegt Bart. “We gaan niet in het wilde weg kippen neerzetten!”

Veelzijdig stukje vlees

“Mensen zouden veel bewuster vlees kunnen eten,” vindt Bart. In plaats van elke dag, volstaat een paar keer per maand. Verder is het volgens hem belangrijk om biologisch te kopen en de hele kip te gebruiken, in plaats van alleen de filets. En hij heeft gelijk: het is een veelzijdig stukje vlees, kip. Het water loopt je toch in de mond als je denkt aan een kippetje uit de oven? Een smaakvolle kippensoep? Of een lekkere curry?