Biologisch, grasgevoerd en smakelijk vlees dat bevorderlijk is voor de natuur. Klinkt als een droom, toch? De lammeren die verkocht worden door Vleesch & Co in Almere bewijzen: het kan écht!

Nuttig voor dier en natuur

In de natuurgebieden van Staatsbosbeheer, onder meer op de Oostvaardersplassen, onderhouden runderen en schapen de omgeving. Als nomaden trekken ze, vaak begeleid door een herder, van plek naar plek. Op hun route bestrijden ze op ecologische wijze onkruid door het op te eten. “Berenklauw vinden die beesten het lekkerste wat er is. En voor de natuurgebieden is dit onderhoud essentieel,” zegt Bauke van der Veen van Vleesch & Co over dit nuttige systeem voor dier en natuur, waarbij geen chemicaliën en machines hoeven worden ingezet. Blije beestjes, en minder CO₂-uitstoot.

Vrij en onbezorgd

Dieren zijn nodig voor de bemesting van ons voedsel en om land te onderhouden. Juist als vleesverkoper weet Bauke dit als geen ander. Voor hem is het belangrijk dat zijn vee een eerlijk leven heeft gehad en dat de slacht op verantwoorde wijze gebeurd. “Wanneer de dieren oud genoeg zijn, worden ze naar een biologische slager gebracht. Een van de beste van Nederland,” benadrukt Bauke. Daarna wordt het vlees verkocht in zijn webshop en aan horecabedrijven. Van de lammeren wordt gehakt gemaakt, droge worst en lamsrack. Allemaal even lekker en mals, met daarbij het fijne idee dat de blatende beesten een vrij en onbezorgd leven hebben gehad.

Bewust stukje vlees

“Grasgevoerd vlees is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens gezonder voor de mens,” vertelt Bauke. De dieren krijgen genoeg beweging en hebben een goede weerstand, waardoor ze geen antibiotica nodig hebben. Een gezond en bewust stukje vlees dus, vol eiwitten en onverzadigde vetzuren.