De Flevolandse fijnstof-zoektocht deel II

Het bestuur van de provincie Flevoland heeft op 13 januari 2020 het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Een van de maatregelen is dat inwoners zelf onderzoeken hoe schoon de lucht in hun provincie is. In 2022 hebben studenten van SG Helen Parkhurst in Almere voor het vak ‘Onderzoek & Ontwerpen’ fijnstof-concentraties gemeten in de omgeving van hun school. De Provincie Flevoland wil in 2023 dit onderzoeksproject uitbreiden naar nog meer scholen in de provincie. Doe mee! Je leert hoe je een onderzoek opzet en uitvoert en je leert hoe belangrijk schone lucht is voor je gezondheid.

Achtergrond

In de provincie Flevoland staat één professioneel meetstation van het RIVM. Naar verwachting komt er volgend jaar eentje bij in Almere. Dit is mooi, want zo kunnen de meetresultaten vergeleken worden met de uitkomsten van de meetstations. Als veel scholen verspreid over de provincie meedoen, krijgen we goed inzicht in de kwaliteit van onze lucht.

Doel

De provincie zoekt nieuwsgierige leerlingen en studenten die een sensor willen bouwen en aan het Fijnstof-meetproject willen meedoen. 

Projectopzet

Fijnstof is goed te meten met eenvoudige meetsensoren. Groepen studenten leren hoe de meters werken en zetten ze zelf in elkaar. De meter wordt via een app op de laptop/pc verbonden aan het officiële meetnet van het RIVM. Het RIVM maakt ze zichtbaar op een speciale website www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl. Zo kun je op elk moment van de dag volgen wat je meter meet. Daarna schrijf je met je 3 tot 4 medeonderzoekers een heus onderzoeksverslag. Daar krijg je op school een cijfer voor en als je tot de besten hoort, een diploma van de provincie. Dit staat later goed op je CV.

Opdracht

De opdracht bestaat uit vier onderdelen:

  1. Onderzoek of er fijnstof- of luchtkwaliteitsproblemen spelen in de stad, dorp of gemeente waar je woont. Zeg in je verslag ook iets over het verband tussen gezondheid en een goede of slechte luchtkwaliteit. Min. 2 pagina’s.
  2. Ontwerp een meetmethode over hoe je het beste fijnstof kunt meten en schrijf een onderzoeksverslag over de methode en de resultaten. Max. 2 pagina’s.
  3. Geef op basis van jouw onderzoeksresultaten een advies aan de gemeente en aan provincie Flevoland. Geef daarnaast een of meer aanbevelingen. Max. 1 pagina.
  4. Het beste verslag van elke school wordt gepresenteerd aan het een professionele onderzoeksjury. 

Voorwaarden

De enige voorwaarde voor jongeren is dat je nog op school zit (LBO, MBO, HAVO, VWO, Gymnasium) en tussen de 13 en 18 jaar oud. (Als je 19 of 20 bent, en nog op school zit, mag je ook meedoen). Wij willen ook graag dat individuele inwoners fijnstof gaan meten in hun achtertuin. Die kunnen zich voor een meter melden bij de NMFF.

Aanmelden

Meld je aan via het aanmeldformulier hieronder. Wij zorgen dat jij alle informatie krijgt die je nodig hebt om te starten. Je hoeft je niet persé via de school aan te melden. Ook jouw vriendengroepje mag meedoen als je een idee hebt hoe we lucht in onze provincie schoon kunnen houden. We zorgen dat je ook dan goede begeleiding krijgt.