Toegankelijkheidsverklaring Stateninformatie Flevoland

Status toegankelijkheid https://stateninformatie.flevoland.nl

Provincie Flevoland is wettelijk verplicht om deze website te laten voldoen aan het Besluit digitale toegankelijkheid overheid.

De status van deze website is: B - voldoet gedeeltelijk

De status is toegekend op basis van een eigen verklaring, die voor het laatst is bijgewerkt op 15-12-2022

Op deze pagina kunt u:

  • De volledige, officiële verklaring inzien;
  • Een toegankelijkheidsprobleem melden.

Status toegankelijkheidslabel van Stateninformatie Flevoland. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.

Verklaring

Provincie Flevoland streeft ernaar om de eigen online informatie en dienstverlening toegankelijk te maken, overeenkomstig het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Deze toegankelijkheidsverklaring is van toepassing op de inhoud van de website Stateninformatie Flevoland.

Een overzicht van alle websites, mobiele applicaties en verklaringen van Provincie Flevoland is beschikbaar via de link https://www.flevoland.nl/toegankelijkheid

Nalevingsstatus: voldoet gedeeltelijk

Uit de door Provincie Flevoland gepubliceerde informatie blijkt dat de website Stateninformatie Flevoland gedeeltelijk voldoet aan het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Uit toegankelijkheidsonderzoek is gebleken dat nog niet aan alle eisen wordt voldaan. Voor elke afzonderlijke afwijking van de eisen is de oorzaak bekend en is het gevolg beschreven, zijn maatregelen genomen om de afwijking te kunnen opheffen EN wordt een concrete datum genoemd waarop de maatregelen zullen zijn uitgevoerd.

In de toelichting, onder het kopje onderbouwing van de verklaring, wordt aangegeven hoe ver Provincie Flevoland is gevorderd met de toegankelijkheid van Stateninformatie Flevoland en welke noodzakelijke maatregelen worden genomen om de website toegankelijker te maken.

De kenmerken van de verschillende statussen worden beschreven in de toelichting, onder het kopje Uitleg over de nalevingsstatussen.

Akkoordverklaring

Deze verklaring is op 01-12-2022 getekend voor 'gezien en akkoord' door een tekenbevoegd functionaris van Provincie Flevoland . Functie: Directeur.

De actualiteit, volledigheid en juistheid van deze verklaring zijn voor het laatst herzien op 15-12-2022.

Feedback en contactgegevens

Loopt u tegen een toegankelijkheidsprobleem aan? Of heeft u een vraag of opmerking over toegankelijkheid? Neem dan contact op via griffie@flevoland.nl.

Wat kunt u van ons verwachten?

  • Binnen 5 werkdagen krijgt u een ontvangstbevestiging.
  • We informeren u over de voortgang en de uitkomst.
  • Binnen 3 weken is uw verzoek afgehandeld.

Handhavingsprocedure

Bent u niet tevreden met de manier waarop uw klacht is behandeld? Of hebben we niet op tijd gereageerd? Dan kunt u contact opnemen via https://www.nationaleombudsman.nl/klacht-indienen/uw-klacht.

Aanvullende informatie van Provincie Flevoland

De streefdatum waarop de website volledig zal voldoen: 01-01-2024.

Onderbouwing van de verklaring

Onderzoeksresultaten

  • Oké. De status van de website Stateninformatie Flevoland : voldoet gedeeltelijk

De website Stateninformatie Flevoland is onderzocht op toegankelijkheid en uit de rapportage blijkt volgens Provincie Flevoland dat nog niet aan alle onderstaande kenmerken wordt voldaan:

  • De onderzoeksresultaten waarop de claim is gebaseerd zijn beschikbaar via:
    • https://www.flevoland.nl/toegankelijkheid Kenmerken die in de rapportage zijn vastgelegd:
      • Datum: 21-06-2022
      • Type onderzoek: handmatig onderzoek (eventueel deels automatisch)
      • Onderzoek uitgevoerd door: een onafhankelijke derde partij
      • Oké. Gebruikte standaard: EN 301 549 / WCAG 2.1 niveau AA
      • Oké. Actualiteit: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat de meet- en onderzoeksgegevens waarop het onderzoek is gebaseerd jonger zijn dan 36 maanden.
      • Oké. Onderzoeksmethode: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat bij het handmatige onderzoek een goed gedocumenteerde evaluatiemethode (WCAG-EM of gelijkwaardig) is gebruikt.
      • Oké. Vastlegging: voldoet aan de eisen. Uit de rapportage blijkt dat de onderzoeksresultaten zijn vastgelegd in een voor mensen leesbaar formaat, of in het machineleesbare formaat EARL.
    • https://www.flevoland.nl/toegankelijkheid Kenmerken die in de rapportage zijn vastgelegd:
      • Datum: 17-11-2021
      • Type onderzoek: handmatig onderzoek (eventueel deels automatisch)
      • Onderzoek uitgevoerd door: een onafhankelijke derde partij
      • Oké. Gebruikte standaard: EN 301 549 / WCAG 2.1 niveau AA
      • Oké. Actualiteit: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat de meet- en onderzoeksgegevens waarop het onderzoek is gebaseerd jonger zijn dan 36 maanden.
      • Oké. Onderzoeksmethode: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat bij het handmatige onderzoek een goed gedocumenteerde evaluatiemethode (WCAG-EM of gelijkwaardig) is gebruikt.
      • Oké. Vastlegging: voldoet aan de eisen. Uit de rapportage blijkt dat de onderzoeksresultaten zijn vastgelegd in een voor mensen leesbaar formaat, of in het machineleesbare formaat EARL.
  • De (gecombineerde) onderzoeksresultaten:
    • Oké. Omvatten alle eisen uit hoofdstuk 9 Web (voor websites) of 11 Software (voor mobiele applicaties) van de Europese toegankelijkheidsnorm EN 301 549. De eisen voor websites, mobiele applicaties en downloadbare documenten in deze norm zijn identiek aan de niveau A en AA succescriteria van de wereldwijd toegepaste toegankelijkheidsstandaard WCAG 2.1.
    • Oké. Zijn representatief voor alle content op het hoofddomein en eventuele de sub- en andere domeinen die in de verklaring worden genoemd.
  • Niet Oké. Tijdens het onderzoek zijn afwijkingen gevonden op de toegankelijkheidsstandaard, die niet konden worden hersteld voordat het onderzoek werd afgerond.
  • Oké. Op basis van de onderzoeksresultaten verklaart Provincie Flevoland dat de website gedeeltelijk voldoet aan de toegankelijkheidsstandaard.

(Onder het kopje Uitleg over de nalevingsstatussen worden de kenmerken van de verschillende statussen beschreven).

Afwijkingen van de toegankelijkheidsstandaard

  1. SC 1.1.1 - Niet-tekstuele content [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Alle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient. […]

    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ heeft het logo links boven het tekstalternatief “Logo Gemeente Provincie Flevoland, terug naar home”. Hier klopt het woord Gemeente niet. Dit woord kan beter verwijderd worden. Op de overige pagina’s van https://stateninformatie.flevoland.nl/ staat het tekstalternatief wel goed.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ hebben de pijltjes om door de carrousel van afbeeldingen te gaan geen goed tekstalternatief. De afbeelding pijltje terug heeft als tekstalternatief “Volgende” en de afbeelding voor pijltje volgende heeft als tekstalternatief “Vorige”. Dit moet omgedraaid worden. Hier zou ook bijvoorbeeld de tekst “afbeelding” aan toegevoegd worden zodat het ook duidelijk is dat je naar een volgende afbeelding gaat en niet bijvoorbeeld naar de volgende pagina.

      Onder de kop “Vergadering live of achteraf bekijken” staat een afbeelding die ook dient als link. Deze afbeelding heeft geen tekstalternatief en heeft dit wel nodig. Als een afbeelding ook dient als link heeft de afbeelding een tekstalternatief nodig die het linkdoel beschrijft (zie ook succescriterium 2.4.4).

      Net boven de footer staan meerdere logo’s van de partijen. Niet alle logo’s hebben alle zichtbare tekst in het tekstalternatief. Het gaat bijvoorbeeld over de logo van Partij voor de Vrijheid. Dit logo heeft als tekstalternatief “PVV”. En het logo van Partij voor de dieren met het tekstalternatief “PvdD”. Dit komt op meerdere pagina’s voor, bijvoorbeeld pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Organisatie, hier staan ook logo’s waar niet alle zichtbare tekst van het logo terug komt in het tekstalternatief.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ als de content wordt bekeken bij een breedte van 320 pixels, heeft de zoekknop geen tekstalternatief en heeft dit wel nodig.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Organisatie staan meerdere afbeelding van personen. Deze afbeeldingen hebben geen tekstalternatief en geen alt-attribuut in het img-element, waardoor nu de bestandsnaam wordt voorgelezen. Een afbeelding heeft altijd een alt-attribuut nodig, een leeg alt-attribuut als de afbeelding decoratief is of een alt-attribuut met een goed beschrijvend tekstalternatief die de afbeelding beschrijft. Dit komt op meerdere pagina's voor.

      Op de webpagina’s van https://meepraten.flevoland.nl/formulieren/ wordt het logo overgeslagen omdat dit een achtergrond afbeelding is. Een logo is informatief en heeft een goed beschrijvend tekstalternatief nodig waar minimaal de tekst van het logo in voorkomt. Dit logo mag dus niet verborgen worden en heeft een tekstalternatief nodig bijvoorbeeld “Logo Provincie Flevoland”.

      Op pagina https://meepraten.flevoland.nl/formulieren/aanmelden_dialoogsessie_ps-gs_-_22_juni_2022/ staat bij de eerste stap naast de vraag “Aanwezig” een icoon van een vraagteken voor meer informatie. Dit icoon heeft geen tekstalternatief en heeft dit wel nodig. Dit komt bij meerdere formulieren voor.

      In het PDF-document https://stateninformatie.flevoland.nl/documenten/schriftelijke-vragen/DOCUVITP-2962678-v2-Beantwoording-schriftelijke-vragen-GroenLinks-Inclusief-wervingsbeleid-provincie.PDF is het logo getagd als figure maar heeft geen tekstalternatief. Een logo is altijd informatief en heeft een goed beschrijvend tekstalternatief nodig. Hier bijvoorbeeld “Logo Provincie Flevoland”

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Het tekstalternatief klopt niet

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt opgepakt met leverancier

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  2. SC 1.2.2 - Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle vooraf opgenomen audiocontent in gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Vergaderingen/Statencommissie-Ruimte,-Natuur-en-Duurzaamheid-RND/2022/18-mei/19:00/Vaststellen-agenda staan meerdere video’s met fragmenten van een vergadering. Deze video’s hebben ondertiteling maar deze loopt niet helemaal goed met de fragmenten. Zo mist bij de eerste video de begin tekst in de ondertiteling en loopt de ondertiteling aan het eind van het fragment een stukje door welke dan weer mist in het tweede fragment.

    • Gevolg:

      Ondertiteling klopt niet met de video

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt organisatie-breed een nieuwe video-strategie gemaakt

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  3. SC 1.2.3 - Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of audiodescriptie van de vooraf opgenomen videocontent geleverd voor gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Vergaderingen/Statencommissie-Ruimte,-Natuur-en-Duurzaamheid-RND/2022/18-mei/19:00/Vaststellen-agenda staan meerdere videofragmenten van een vergadering. Deze video heeft geen goede audiodescriptie of media-alternatief. Dit is nodig voor bezoekers met een visuele beperking. Zo horen zij de informatie die in beeld komt en missen ze geen belangrijke informatie. Audiodescriptie kan ook helpen voor bezoekers met een cognitieve beperking. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat erin beeld te zien is. Het gaat hier niet alleen om teksten en logo’s die in beeld komen, maar ook alle andere belangrijke visuele informatie die nodig is om de video te begrijpen. Een media-alternatief kan een transcript zijn; dit is een uitgeschreven tekst waarin staat wat er in beeld te zien en te horen is. Bijvoorbeeld de naam, functie en partij informatie die in beeld komt bij de sprekers.

    • Gevolg:

      Er is geen correct media-alternatief

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt organisatiebreed opgepakt

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  4. SC 1.2.5 - Audiodescriptie (vooraf opgenomen) [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Er wordt een audiodescriptie geleverd voor alle vooraf opgenomen videocontent in gesynchroniseerde media.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Vergaderingen/Statencommissie-Ruimte,-Natuur-en-Duurzaamheid-RND/2022/18-mei/19:00/Vaststellen-agenda staat een video. Deze video heeft geen audiodescriptie. Dit is nodig voor blinden, zodat zij de informatie die in beeld komt in de video ook meekrijgen. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat erin beeld te zien is. Het gaat hier niet alleen om teksten en logo’s die in beeld komen, maar ook alle andere belangrijke visuele informatie die nodig is om de video te begrijpen. Dit is hetzelfde als bij succescriterium 1.2.3, maar voor dit succescriterium is het niet langer toegestaan om een uitgeschreven tekst aan te bieden, maar is een audiodescriptie verplicht. Er is wel een audio download beschikbaar met de hele vergadering, maar ook hier is niet alle zichtbare informatie beschikbaar. Bijvoorbeeld de naam, functie en partij informatie die in beeld komt bij de sprekers.

    • Gevolg:

      Is is geen audiodescriptie

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt op beleidsniveau aangepast

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  5. SC 1.3.1 - Info en relaties [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Informatie, structuur en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Over-deze-site/contact staat de zichtbare kop “Bereikbaarheid”. Deze tekst is in de code echter niet opgemaakt als html kop maar met het strong-element. Het strong of em element kan gebruikt worden om nadruk aan een woord te geven. Dan wordt het door voorleessoftware ook met nadruk voorgelezen. Dit is dus bedoeld voor tekst die nadruk nodig heeft, niet om de tekst te stylen. Deze tekst moet gewoon als html kop worden opgemaakt om de relatie duidelijk te maken met de tekst die er onder staat.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Organisatie/janet-klijnstra-rippen op het tabblad “Algemeen” staan een aantal zichtbare koppen die in de code niet zijn opgemaakt als html koppen (h1-h6) maar met het strong element. Deze teksten dienen als koppen te worden opgemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om de teksten “Biografie” en onder “Nevenfuncties” de tekst “Hoofdfunctie”.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/nieuws/provinciale_statenvergadering_25_mei_2022/ staan twee zichtbare lijsten die in de code niet zijn opgemaakt als html lijsten. De informatie dat dit lijsten zijn wordt nu niet doorgegeven aan de software. Als iets er uit ziet als een lijst dient dit ook als een html lijst te worden opgemaakt in de code. Het gaat hier om de twee zichtbare lijsten onder de koppen “Twee hamerstukken” en “Twee bespreekstukken”.

      In het PDF-document https://stateninformatie.flevoland.nl/documenten/schriftelijke-vragen/DOCUVITP-2962678-v2-Beantwoording-schriftelijke-vragen-GroenLinks-Inclusief-wervingsbeleid-provincie.PDF staan een aantal zichtbare koppen die in de code niet zijn opgemaakt als koppen.

      Onder punt 2 en 5 staan zichtbare lijsten die niet zijn opgemaakt als een lijsten. Deze zichtbare lijsten moeten als lijsten worden opgemaakt.

      Het PDF-document https://stateninformatie.flevoland.nl/documenten/ingekomen-stukken/DOCUVITP-2959455-v3-Beantwoording-schriftelijke-vragen-VVD-CDA-SGP-Reset-Oostvaardersplassen-1.PDF heeft geen tags en daardoor is er voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      De structuur en relatie klopt niet.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt opgepakt met ontwikkelteam

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  6. SC 1.3.2 - Betekenisvolle volgorde [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als de volgorde waarin content wordt gepresenteerd van invloed is op zijn betekenis, kan een correcte leesvolgorde door software bepaald worden.

    • Oorzaak:

      In het PDF-document https://stateninformatie.flevoland.nl/documenten/schriftelijke-vragen/DOCUVITP-2962678-v2-Beantwoording-schriftelijke-vragen-GroenLinks-Inclusief-wervingsbeleid-provincie.PDF is de leesvolgorde niet juist. Na de kop “Provincie Flevoland” is de volgende tekst “De maatregelen die ten aanzien van PSA worden uitgevoerd bestaan uit:” wat net boven de lijst in punt 2 staat. Hierna komt de tekst “2962661” wat linksonder de eerste pagina staat. En zo staat alles hier door elkaar.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Door de volgorde van het PDF-bestand is niet goed te navigeren

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt gekeken naar een PDF-oplossing.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  7. SC 1.3.3 - Zintuiglijke eigenschappen [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Instructies die geleverd worden om content te begrijpen en te bedienen zijn niet alleen afhankelijk van zintuiglijke eigenschappen van componenten zoals vorm, kleur, omvang, visuele locatie, oriëntatie of geluid.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://meepraten.flevoland.nl/formulieren/aanmelden_dialoogsessie_ps-gs_-_22_juni_2022/ bij stap 2 “Controleren” staat de melding “Vink na de controle van de gegevens het vinkvakje aan en klik op verzenden.”. Op de pagina staat alleen geen knop met verzenden maar met “Verstuur”. Dit kan voor verwarring zorgen. Dit komt op meerdere pagina's voor.

    • Gevolg:

      Er kan verwarring ontstaan bij het formulier.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt opgepakt met ontwikkelaar

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  8. SC 1.3.5 - Identificeer het doel van de input [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Het doel van elk invoerveld waarmee informatie van de gebruiker wordt verzameld, kan door software bepaald worden wanneer:

      • Het invoerveld een doel dient dat is geïdentificeerd in de paragraaf Inputdoelen voor Componenten van de Gebruikersinterface; en
      • De content wordt geïmplementeerd met behulp van technologieën die ondersteuning bieden bij het identificeren van de verwachte betekenis van formulier-invoergegevens.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://bestuur.burgerland.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2021/31-maart/20:30 staan bij de uitklapbare items onder “Agenda” symbolen van praatwolkjes. Als er op een symbool van de praatwolkjes geklikt wordt, opent er een lightbox met een formulier. Hierin staan velden voor de naam en voor het e-mailadres. Het invoerdoel kan niet programmatisch bepaald worden. Dit kan worden opgelost door gebruik te maken van het autocomplete-attribuut. In dit geval is het voor de naam: autocomplete=”name” en voor het e-mailadres: autocomplete=”email”. Zie voor meer informatie https://www.w3.org/TR/WCAG21/#input-purposes. Als autocomplete gebruikt wordt kunnen de waarden automatisch worden ingevuld in de velden.

    • Gevolg:

      Auto-aanvullen werkt niet naar behoren

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Ontwikkelaar pakt dit punt op.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  9. SC 1.4.3 - Contrast (minimum) [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De visuele weergave van tekst en afbeeldingen van tekst heeft een contrastverhouding van ten minste 4,5:1, behalve in de volgende gevallen:

      • Grote tekst: Grote tekst en afbeeldingen van grote tekst hebben een contrastverhouding van ten minste 3:1;
      • Incidenteel: Tekst of afbeeldingen van tekst die deel zijn van een inactieve component van de gebruikersinterface, die puur decoratief zijn, die voor niemand zichtbaar zijn, of die onderdeel zijn van een afbeelding die significant andere visuele content bevat, hebben geen contrasteis.
      • Woordmerken: Tekst die onderdeel is van een logo of merknaam heeft geen contrasteis.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ hebben de witte teksten een te laag contrast van 2,4:1 op de licht blauwe achtergrond. Dit moet minimaal 4,5:1 zijn.

      De grijze datums onder “PS Flevoland op Twitter” hebben een te laag contrast van 2,3:1 met de witte achtergrond.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Over-deze-site/contact heeft de licht blauwe tekst van het actieve menu-item in het linkermenu een te laag contrast van 2,4:1. Dit komt op meerdere pagina's voor.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Organisatie/janet-klijnstra-rippen op het tabblad “Activiteiten” als één van de knoppen “info” wordt geactiveerd verschijnt er een lightbox. In deze lightbox hebben de witte cijfers een te laag contrast van 2,4:1 met de groene balk.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/nieuws/ hebben de jaren die niet actief zijn een te laag contrast van 2,3:1 met de witte achtergrond.

      Op pagina https://meepraten.flevoland.nl/formulieren/aanmelden_dialoogsessie_ps-gs_-_22_juni_2022/ heeft de blauwe koptekst “Aanmelden Dialoogsessie…” een te laag contrast van 3,8:1 met de licht blauwe achtergrond. De blauwe koptekst “Te doorlopen stappen” heeft een te laag contrast van 4,3:1 met de achtergrond. En de witte teksten op de knoppen hebben een te laag contrast van 2,2:1 met de groene achtergrond. En de grijze voortgangspercentage heeft een te laag contrast van 2,5:1 met de witte achtergrond.

      Als het formulier een tijdje open staat en er wordt niks ingevuld en dan op de knop “Volgende” gedrukt komt er een melding “Formulier reeds ingevuld. U heeft het ingevulde formulier reeds verzonden. ….”. In deze melding heeft de gele link “contact” een te laag contrast van 1,7:1 met de gele achtergrond.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Mensen die slechtziend zijn kunnen moeite hebben om tekst te lezen als het contrast van de tekst op de achtergrond te laag is. Dit komt op meerdere pagina's voor.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt opgepakt met ontwikkelaar

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  10. SC 1.4.4 - Herschalen van tekst [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Behalve voor ondertitels voor doven en slechthorenden en afbeeldingen van tekst, kan tekst zonder hulptechnologie tot 200% geschaald worden zonder verlies van content of functionaliteit.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://bestuur.burgerland.nl/Documenten/Ingekomen-brieven/26-mei-2020/ 3-juni-2020/2018-02-06%20Gemeenteraad staat de informatie die bij ‘Extra’ hoort niet meer onder die kop. Het volgende is geconstateerd tijdens deze herinspectie. Als er met 200% wordt ingezoomd bij een resolutie van 1024x768 pixels is er een knop om het menu te openen. Als het menu is geopend, valt dit over de header van de pagina heen (deels over het logo). In Chrome valt ook de bovenste link uit beeld. https://bestuur.burgerland.nl/ Op pagina https://bestuur.burgerland.nl/langetermijnagenda/Langetermijnagenda staat een iframe. Na inzoomen is deze niet meer aanwezig. Deze kan dan worden bekeken op pagina https://lta.nu/burgerland/. De content op deze pagina lijkt gelijk te zijn aan de content in het iframe. Hier komen dezelfde toegankelijkheidsproblemen voor als verder in dit rapport beschreven wat betreft het iframe. Zo is de toetsenbordfocus bijvoorbeeld niet zichtbaar op selectievelden (2.4.7) en zijn er niet overal goede rollen gebruikt (4.1.2). Bij het oplossen van deze problemen in het iframe op pagina https://bestuur.burgerland.nl/langetermijnagenda moet er dus rekening mee gehouden worden dat dit ook op pagina https://lta.nu/burgerland/

    • Gevolg:

      Na herschalen is niet alle content juist waarneembaar.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Ontwikkelaar pakt dit op.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  11. SC 1.4.10 - Reflow [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Content kan zonder verlies van informatie of functionaliteit en zonder te moeten scrollen in twee dimensies, worden weergegeven voor:

      • Verticaal: scrollbare content met een breedte gelijkwaardig aan 320 CSS-pixels;
      • Horizontaal: scrollbare content met een hoogte gelijkwaardig aan 256 CSS-pixels; Met uitzondering van delen van de content die voor het gebruik of de betekenis een tweedimensionale lay-out vereisen.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ als de content wordt bekeken bij een breedte van 320 pixels, valt de skiplink achter het logo waardoor deze niet leesbaar is.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Documenten/schriftelijke-vragen/ als de content wordt bekeken bij een breedte van 320 pixels, zijn de namen van de documenten niet meer te lezen. Dit komt op meerdere pagina's voor.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Tekst verdwijnt op bepaalde resoluties

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt met ontwikkelaar opgepakt

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  12. SC 1.4.11 - Contrast van niet-tekstuele content [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De visuele weergave van het volgende heeft een contrastverhouding van ten minste 3:1 ten opzichte van aangrenzende kleuren:

      • Componenten van de gebruikersinterface: Visuele informatie die vereist is om componenten van de gebruikersinterface en statussen te identificeren, met uitzondering van inactieve componenten of componenten waarvan de weergave van de component wordt bepaald door de user agent en niet wordt aangepast door de auteur;
      • Grafische objecten: Delen van afbeeldingen die vereist zijn om de content te begrijpen, behalve wanneer een specifieke weergave van afbeeldingen essentieel is voor de informatie die wordt overgebracht.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ hebben de logo’s in de carrousel een te laag contrast met de achtergrond. Dit moet minimaal 3,0:1 zijn. Dit is van belang voor slechtziende gebruikers, zij moeten het element kunnen onderscheiden. Bijvoorbeeld het logo van Denk heeft een te laag contrast van 1,5:1, het logo van CDA 2,2:1, D66 1,8:1 etc.. Mensen die bijvoorbeeld slechtziend zijn kunnen deze logo’s nu missen.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/zoeken/commissie/ hebben de iconen die aangeven dat de link een download is een te laag contrast van 2,5:1.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Vergaderingen/Statencommissie-Ruimte,-Natuur-en-Duurzaamheid-RND/2022/18-mei/19:00 hebben het blauwe icoon voor downloaden en het groene icoon voor afspelen een te laag contrast van respectievelijk 2,3:1 en 2,2:1 met de achtergrond. Dit is vooral een probleem als de pagina is ingezoomd of als de content wordt bekeken bij een breedte van 320 pixels, dan staat de tekst er namelijk niet meer naast. Dit komt op meerdere pagina's voor.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Organisatie/janet-klijnstra-rippen hebben de grijze tweet iconen die ook als link dienen een te laag contrast van 1,3:1.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Organisatie/janet-klijnstra-rippen op het tabblad “Activiteiten” als één van de knoppen “info” wordt geactiveerd verschijnt er een lightbox. Hier heeft de groene balk een te laag contrast van 2,4:1 op de witte achtergrond en 2,2:1 op de licht gekleurde achtergrond.

      Op pagina https://meepraten.flevoland.nl/formulieren/aanmelden_dialoogsessie_ps-gs_-_22_juni_2022/ hebben de randen van de invoervelden een te laag contrast van 1,5:1 met de buitenkant en 1,6:1 met de binnenkant.

      Het blauwe icoon van het vraagteken heeft een te laag contrast van 2,4:1 met de achtergrond. De groene stip om aan te geven welke radiobutton is geselecteerd heeft een te laag contrast van 2,4:1 met de witte achtergrond. En de groene knoppen hebben een te laag contrast van 2,1:1 met de achtergrond.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Contrasten zijn te laag, waardoor iconen slecht waarneembaar worden..

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt gekeken naar oplossing met ontwikkelaar

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  13. SC 1.4.13 - Content bij hover of focus [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Wanneer aanvullende content zichtbaar wordt en daarna weer verborgen, door het gebruik van hover met de aanwijzer of focus met het toetsenbord, gelden de volgende zaken:

      • Sluiten: Er is een mechanisme beschikbaar waarmee de aanvullende content kan worden gesloten zonder de aanwijzer hover of de toetsenbordfocus te verplaatsen, tenzij de aanvullende content een invoerfout communiceert of andere content niet verbergt of vervangt;
      • Aanwijsbaar: Wanneer een aanwijzer hover aanvullende content kan activeren, dan kan de aanwijzer over de aanvullende content worden bewogen zonder dat deze verdwijnt;
      • Aanhouden: De aanvullende content blijft zichtbaar totdat de oorzaak voor de hover of focus is verwijderd, de gebruiker de content sluit of de informatie niet langer geldig is. Uitzondering: De visuele weergave van de aanvullende content wordt beheerd door de user agent en wordt niet aangepast door de auteur.
    • Oorzaak:

      Opmerkingen Op alle pagina’s komt bij hover over het inlog-icoontje in de header extra content (een inlogmogelijkheid) in beeld. Deze nieuwe content voldoet aan de voorwaarden “Aanhouden” en “Aanwijsbaar”. De content blijft staan als de hover op het icoontje of de extra content blijft en met de muisaanwijzer kan ook over de nieuwe content bewogen worden. De extra content voldoet echter niet aan “Sluiten”. Dit is nodig, omdat de extra content op een aantal webpagina’s over de gewone content heen valt. Als dan de muis op het inlog icoontje staat moet, zonder de muis weg te halen, de extra content toch verwijderd kunnen worden. Dit zou bijvoorbeeld door middel van de Escape toets kunnen. https://bestuur.burgerland.nl/ Op pagina https://bestuur.burgerland.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2019/18-november/19:30 verschijnt bij een resolutie van 1024x768 en als ingezoomd wordt tot 200% een menu aan de rechterzijde van de pagina met de links “Print agenda”, “Download documenten”, “Legenda” en “Opslaan in uw agenda”. Dit menu voldoet niet aan de voorwaarde “Sluiten”. Dit type probleem komt op meer pagina’s voor. Bijvoorbeeld op pagina https://bestuur.burgerland.nl/langetermijnagenda/ bij het onderdeel ‘Overzicht’ en op pagina https://bestuur.burgerland.nl/Documenten/raadsvoorstel/2018 doet hetzelfde probleem zich voor bij de link “download”.

    • Gevolg:

      Hover is niet juist.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Ontwikkelaar pakt dit op.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  14. SC 2.1.1 - Toetsenbord [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.

    • Oorzaak:

      Het volgende is geconstateerd tijdens deze herinspectie. Op pagina https://bestuur.burgerland.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2021/31-maart/20:30 staan bij de uitklapbare items onder “Agenda” symbolen van praatwolkjes. Als er op een symbool van de praatwolkjes geklikt wordt, opent er een lightbox met een formulier. Als het formulier verzonden wordt, kunnen er foutmeldingen van de browser verschijnen. Deze foutmeldingen verdwijnen na een paar seconden in de browser Chrome. Dit kan voor sommige gebruikers te kort zijn om de tekst te lezen. De foutmeldingen moeten in beeld blijven, zie ook succescriterium 3.3.1. Er kunnen ook foutmeldingen van de browser verschijnen als er op pagina https://bestuur.burgerland.nl/zoeken/gemeenteraad/ een ongeldige datum wordt ingevoerd (als er bij “Zoeken tussen periodes” voor “Bereik kiezen” wordt gekozen).

    • Gevolg:

      Feedback verdwijnt

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt opgepakt met ontwikkelaar

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  15. SC 2.1.4 - Sneltoetsen voor lettertekens [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Wanneer een sneltoets in content wordt geïmplementeerd door alleen letters (inclusief hoofdletters en kleine letters), leestekens, cijfers of symbolen te gebruiken, geldt ten minste één van de volgende zaken:

      • Uitzetten: Er is een mechanisme beschikbaar waarmee de sneltoets kan worden uitgezet;
      • Opnieuw toewijzen: Er is een mechanisme beschikbaar om de sneltoets opnieuw toe te wijzen aan één of meerdere niet-afdrukbare tekens (bijv. Ctrl, Alt, enz.);
      • Alleen actief bij focus: De sneltoets voor een component van de gebruikersinterface is alleen actief wanneer de betreffende component de focus heeft.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Vergaderingen/Statencommissie-Ruimte,-Natuur-en-Duurzaamheid-RND/2022/18-mei/19:00 staan meerdere videofragmenten. In deze mediaspeler is het mogelijk om tekentoetsen van één letter te gebruiken voor de bediening. Iemand kan bijvoorbeeld "F" gebruiken om de video in volledig scherm af te spelen en "M" om het geluid uit te zetten. Dit kan problemen opleveren met spraaksoftware. Momenteel is het niet mogelijk deze bediening uit te zetten of opnieuw toe te wijzen en deze zijn niet alleen actief bij focus.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Videoplayer is niet toegankelijk

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt gekeken naar oplossing

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  16. SC 2.4.2 - Paginatitel [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven.

    • Oorzaak:

      Bij de paginatitels van de webpagina’s op https://meepraten.flevoland.nl/formulieren/ is het niet duidelijk dat het hier om formulieren gaat van de Provincie Flevoland. Dit zou ook in de titel kunnen staan.

      Onderstaande PDF-documenten hebben geen bestandstitel. Voor PDF-documenten geldt dat zij een goede titel nodig hebben in de bestandseigenschappen. Deze titel geldt als paginatitel. Deze bestandstitel moet ook goed worden ingesteld zodat de paginatitel wordt getoond en voorgelezen en niet de bestandsnaam. https://stateninformatie.flevoland.nl/documenten/schriftelijke-vragen/DOCUVITP-2962678-v2-Beantwoording-schriftelijke-vragen-GroenLinks-Inclusief-wervingsbeleid-provincie.PDF https://stateninformatie.flevoland.nl/documenten/ingekomen-stukken/DOCUVITP-2959455-v3-Beantwoording-schriftelijke-vragen-VVD-CDA-SGP-Reset-Oostvaardersplassen-1.PDF

      Dit is niet fout maar kan verbeterd worden: De webpagina’s hebben allemaal een goed beschrijvende naam. Alleen zijn bij sommige pagina’s de titels net omgedraaid waardoor het niet meteen duidelijk is op welke pagina je zit. Het gaat hier bijvoorbeeld om de Nieuws pagina’s en de pagina’s van Meepraten Flevoland. Hier komt eerst de website naam (“Provincie Flevoland” of “Formulieren”) en daarna de paginanaam (“Nieuws” of “Vragen van burgers”). Terwijl de overige pagina’s eerst de paginanaam en dan de website naam hebben wat makkelijker te lezen is. Het is goed om de paginatitels allemaal op dezelfde manier neer te zetten. https://stateninformatie.flevoland.nl/ https://meepraten.flevoland.nl/formulieren/

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Titels zijn niet beschrijvend en onderscheidend genoeg

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt gekeken met ontwikkelaar en redactie naar een oplossing.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  17. SC 2.4.3 - Focus volgorde [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als in webpagina's sequentieel genavigeerd kan worden en de navigatiesequenties hebben invloed op de betekenis of het gebruik, dan krijgen focusbare componenten de focus in de juiste volgorde waardoor betekenis en bedienbaarheid behouden blijft.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://bestuur.burgerland.nl/zoeken/gemeenteraad/ staat een link “Hulp bij zoeken”. Deze opent een lightbox. Wanneer deze lightbox geopend is en er met het toetsenbord wordt genavigeerd, dan komt de focus op onderdelen op de achterliggende pagina. Dit is niet de bedoeling. De focus moet binnen de lightbox blijven totdat deze gesloten wordt. Na het sluiten van de lightbox komt de focus nu op de link “Hulp bij zoeken” terug, dat is goed opgelost. Een voorbeeld waar dit goed is toegepast: zie de link “Info” op pagina https://bestuur.burgerland.nl/Documenten/raadsvoorstel/2018, waarbij ook een lightbox wordt geopend. Hier blijft de focus binnen de lightbox totdat deze weer wordt gesloten.

    • Gevolg:

      Lightbox focus niet goed

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt opgepakt door ontwikkelaar

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  18. SC 2.4.4 - Linkdoel (in context) [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Het linkdoel kan bepaald worden uit enkel de linktekst of uit de linktekst samen met zijn door software bepaalde linkcontext, behalve daar waar het doel van de link een dubbelzinnige betekenis kan hebben voor gebruikers in het algemeen.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ staan meerdere links met de linktekst “Lees meer”. Het linkdoel wordt bepaald door de linktekst en de linkcontext. Links kunnen maar op enkele manieren context krijgen van andere content. Een link die onder een kop of andere tekst staat heeft niet automatisch context met de bovenstaande content. Het gevolg is dat het doel van deze link alleen uit de linktekst moet worden gehaald en dat is nu niet duidelijk. Dit is op te lossen door meer informatie te zetten in het title-attribuut van het link element. Of de linktekst zelf specifieker te maken.

      Dit probleem komt op meerdere pagina’s voor. Bijvoorbeeld op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/vergaderingen/ staan meerdere links met de linktekst “Komende” of “Archief”. Deze links krijgen ook geen context met de kop erboven, waardoor het linkdoel niet duidelijk is. Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Vergaderingen/Statencommissie-Ruimte,-Natuur-en-Duurzaamheid-RND/2022/18-mei/19:00/Vaststellen-agenda gaat het om de links met linktekst “Download” en “info”. Dit komt op meerdere pagina's voor.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ staat onder “Vergadering live of achteraf bekijken” een afbeelding die als link dient. Deze afbeelding heeft geen tekstalternatief waardoor het linkdoel niet duidelijk is.

      Op pagina https://meepraten.flevoland.nl/formulieren/aanmelden_dialoogsessie_ps-gs_-_22_juni_2022/ staat bij de eerste stap naast de vraag “Aanwezig” een icoon van een vraagteken voor meer informatie als link. Dit icoon heeft geen tekstalternatief waardoor het linkdoel niet duidelijk is. Dit komt bij meerdere formulieren voor.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Links zijn niet beschrijvend genoeg

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt met redactie en ontwikkelaar gekeken naar een oplossing

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  19. SC 2.4.5 - Meerdere manieren [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces.

    • Oorzaak:

      Niet alle pagina’s zijn op meerdere manieren te vinden, zie pagina https://bestuur.burgerland.nl/ Over-deze-site/FAQ. Een link naar deze pagina staat op de sitemap, maar deze is niet op een andere manier te bereiken zoals via de zoekfunctie of een van de menu’s in de header of footer. Deze pagina is nu dus maar op één manier te vinden, namelijk via de sitemap. Voor pagina https://bestuur.burgerland.nl/organisatie is dit nu bijvoorbeeld goed opgelost, een Succescriterium 2.4.4: Linkdoel (in context) niveau A Succescriterium 2.4.5: Meerdere manieren niveau AA 28 Cardan Technobility, TalentSquare 13, 5038 LX Tilburg 088-5004070, technobility@cardan.com, www.technobility.nl link naar deze pagina staat nu ook in het hoofdmenu. Het volgende wordt niet afgekeurd, maar kan beter aangepast worden. Sommige pagina's kunnen wel via het menu en de sitemap gevonden worden, maar niet via de zoekmachine. Het wordt aangeraden om het ook mogelijk te maken deze pagina's via de zoekmachine te vinden. Het gaat bijvoorbeeld om pagina https://bestuur.burgerland.nl/Overdeze- site/Contact/ en https://bestuur.burgerland.nl/abonnement/.

    • Gevolg:

      Pagina's zijn niet via zoekmachine te vidnen

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Pakt ontwikkelaar op

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  20. SC 2.4.7 - Focus zichtbaar [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Elke gebruikersinterface die met een toetsenbord te bedienen is, heeft een bedieningswijze waarbij de indicator van de toetsenbordfocus zichtbaar is.

    • Oorzaak:

      Veel problemen zijn goed opgelost. Er zijn nog (vergelijkbare) problemen aanwezig. Op https://bestuur.burgerland.nl/langetermijnagenda/ staat boven elke kolom een dropdown (select element) met de mogelijke waarden in die kolom. Als deze de focus krijgen is dit niet zichtbaar. Het volgende is geconstateerd tijdens deze herinspectie en is vergelijkbaar met eerder gevonden problemen. Op pagina https://bestuur.burgerland.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2021/31-maart/20:30 is de focus nu bijna overal zichtbaar, dat is goed opgelost. De focus is alleen even niet zichtbaar na het laatste item bij punt 16: het pijltje om het item te openen. De focus is daar even onzichtbaar voordat deze op het logo in de footer komt. Als er met 200% wordt ingezoomd bij een resolutie van 1024x768 pixels verschijnt er op deze pagina een hamburgermenu om de voor de links “Print agenda” en dergelijke. De links zijn dan niet zichtbaar als het menu is ingeklapt, maar de focus gaat er wel langs. Het is dan niet zichtbaar waar de focus zich bevindt. Op pagina https://bestuur.burgerland.nl/Documenten/Ingekomen-brieven/26-mei-2020/ Succescriterium 2.4.6: Koppen en labels niveau AA Succescriterium 2.4.7: Focus zichtbaar niveau AA 29 Cardan Technobility, TalentSquare 13, 5038 LX Tilburg 088-5004070, technobility@cardan.com, www.technobility.nl 3-juni-2020/2018-02-06%20Gemeenteraad staat bij “Vergadering” een selectieveld. Het is niet zichtbaar als de focus hier op staat. Op pagina https://bestuur.burgerland.nl/Organisatie kan de focus bij de commissies op onzichtbare onderdelen komen. De focusindicator is dan zichtbaar onder “Commissie informatie”, maar het is niet duidelijk waar de focus dan op staat. Dit komt meer voor op deze pagina.

    • Gevolg:

      Focus niet altijd zichtbaar voor gebruikers

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt opgepakt door ontwikkelaar

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  21. SC 2.5.3 - Label in naam [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Bij componenten van de gebruikersinterface met labels die tekst of afbeeldingen van tekst bevatten, bevat de naam de tekst die visueel wordt weergegeven.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ hebben niet alle logo’s een goede toegankelijkheidsnaam. Dit is de naam waarmee mensen die spraaksoftware gebruiken dit element kunnen aanduiden en dus bedienen. De toegankelijkheidsnaam moet minimaal gelijk zijn aan de zichtbare tekst van het element. Bij de logo’s voor Partij voor de Dieren en Partij voor de vrijheid staat niet alle zichtbare tekst van het logo in het tekstalternatief. Dit komt op meerdere pagina's voor.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Elementen worden niet altijd goed herkend door ondersteunende software

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt met ontwikkelaar en redactie naar oplossing gekeken.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  22. SC 3.1.1 - Taal van de pagina [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De standaard menselijke taal van diverse webpagina's kan door software bepaald worden.

    • Oorzaak:

      Ook bij PDF-documenten moet een taalaanduiding aanwezig zijn. De taal kan ingesteld worden in de documenteigenschappen. De onderstaande PDF-documenten hebben geen taal aangegeven in deze eigenschappen. https://stateninformatie.flevoland.nl/documenten/schriftelijke-vragen/DOCUVITP-2962678-v2-Beantwoording-schriftelijke-vragen-GroenLinks-Inclusief-wervingsbeleid-provincie.PDF https://stateninformatie.flevoland.nl/documenten/ingekomen-stukken/DOCUVITP-2959455-v3-Beantwoording-schriftelijke-vragen-VVD-CDA-SGP-Reset-Oostvaardersplassen-1.PDF

      Andere mogelijke problemen voor dit

    • Gevolg:

      PDf-documenten zijn niet juist getagd met taal.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt met redactie en ontwikkelaar gekeken naar dit probleem.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  23. SC 3.2.4 - Consistente identificatie [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Componenten die dezelfde functionaliteit hebben binnen een verzameling webpagina's worden consistent geïdentificeerd.

    • Oorzaak:

      De titels en menuopties komen vaak net niet met elkaar overeen. ‘Zoeken’ gaat naar ‘Zoek pagina’ en ‘Kalender’ gaat naar ‘Activiteiten’. Hoewel het niet volstrekt wat anders is kan het voor gebruikers met een beperking lastig zijn zeker te weten dat ze de juiste link gevolgd hebben. Ook komen titel en broodkruimelpad niet altijd met elkaar overeen. Zo heet ‘Welkom’ in het broodkruimelpad ‘Home’, ‘Activiteiten in juni 2020’ heet ‘juni’, etc. https://bestuur.burgerland.nl/

    • Gevolg:

      Er is inconsistentie met betrekking tot naamgeving

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt opgepakt met ontwikkelaar en redactie

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  24. SC 3.3.1 - Foutidentificatie [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt, dan wordt het onderdeel waar de fout zit geïdentificeerd en wordt de fout tekstueel aan de gebruiker meegedeeld.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://meepraten.flevoland.nl/formulieren/aanmelden_dialoogsessie_ps-gs_-_22_juni_2022/ komt er bij stap 1 een goede foutmelding bovenaan het formulier. Bij stap 2 Controleren als het vinkje niet wordt aangevinkt, verschijnt er een browserafhankelijke foutmelding. Deze foutmeldingen voldoet niet omdat deze maar tijdelijk blijft staan en omdat de foutmelding een instructie is. Een goede foutmelding is bijvoorbeeld “Het selectievakje voor controle is niet aangevinkt”.

      Als het formulier een tijdje open staat en er wordt niks ingevuld en dan op de knop “Volgende” gedrukt komt er een melding “Formulier reeds ingevuld. U heeft het ingevulde formulier reeds verzonden. ….”. Deze melding klopt dan niet aangezien er nog helemaal niks was ingevuld.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Feedback beschrijft d efout niet.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt gekeken met ontwikkelaar naar oplossing

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  25. SC 3.3.2 - Labels of instructies [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd.

    • Oorzaak:

      Als op pagina https://bestuur.burgerland.nl/zoeken/gemeenteraad/ de opties worden geopend verschijnen onder andere twee invoervelden voor data (als er bij “Zoeken tussen periodes” voor “Bereik kiezen” wordt gekozen). Het tweede invoerveld moet ook een instructie hebben die de verplichte vorm aangeeft. Nu staat dit er alleen in placeholdertekst in het tweede veld, maar dit verdwijnt als er in het veld is getypt. Dit kan worden opgelost door de tekst “DD-MM-JJJJ” ook onder het veld te zetten, zoals ook bij het eerste veld is gedaan.

    • Gevolg:

      Placeholder is niet overal duidelijk

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt met ontwikkelaar opgepakt

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  26. SC 4.1.1 - Parsen [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      In content die geïmplementeerd is met opmaaktalen hebben elementen volledige begin- en eindtags, zijn elementen genest volgens hun specificatie, bevatten elementen geen dubbele attributen en zijn alle ID's uniek, behalve waar de specificatie deze eigenschappen toelaat.

    • Oorzaak:

      Het volgende is geconstateerd tijdens deze herinspectie. Pagina https://bestuur.burgerland.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2021/31-maart/20:30 geeft meerdere parsefouten voor dubbele id-waarden. Het gaat onder andere om de waarden “meeting-item-reactions-button-1655”, “meeting-item-votes-button-1304” en “meeting-itemreactions- button-1656”. Id-waarden moeten uniek zijn op een pagina. Ook op pagina https://bestuur.burgerland.nl/zoeken/gemeenteraad/ komen parsefouten voor. Hier worden span-elementen niet correct afgesloten, dit heeft meerdere parsefouten tot gevolg.

    • Gevolg:

      Software kan vastlopen op de pagina's

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt met ontwikkelaar opgepakt

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024
  27. SC 4.1.2 - Naam, rol, waarde [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Voor alle componenten van de gebruikersinterface (inclusief, maar niet uitsluitend voor formulierelementen, links en door scripts gegenereerde componenten), kunnen de naam (name) en rol (role) door software bepaald worden; toestanden (states), eigenschappen (properties) en waarden (values) die door de gebruiker ingesteld kunnen worden, kunnen door software ingesteld worden; en kennisgeving van veranderingen in deze items is beschikbaar voor user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ hebben de zichtbare menu-items “Vergaderingen” tot en met “Nieuws” geen naam die door software te bepalen is, omdat element voor de navigatie is verborgen voor software met aria-hidden=”true”. Dit betekent dat voorleessoftware de link namen nu niet voorleest.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/ staat onder “Vergadering live of achteraf bekijken” een afbeelding die als link dient, waarvan de naam niet is te bepalen door software omdat de afbeelding geen tekstalternatief heeft.

      Op pagina https://stateninformatie.flevoland.nl/Vergaderingen/Statencommissie-Ruimte,-Natuur-en-Duurzaamheid-RND/2022/18-mei/19:00 is de status of een agenda punt is geopend of gesloten niet door software te bepalen. De link heeft nu als naam “Agendapunt openen / sluiten”. Hier is niet uit te halen of het punt is geopend of gesloten. Dit kan opgelost worden door dit als een verborgen tekst erbij te zetten of door aria-technieken te gebruiken.

      Andere mogelijke problemen voor dit succescriterium die van toepassing zijn op de techniek, zijn hier niet benoemd.

    • Gevolg:

      Ondersteunende software leest niet alle linknamen

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      Wordt met ontwikkelaar gekeken naar mogelijke oplossingen

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-01-2024

Andere toegankelijkheidsissues

(geen opgegeven)

Onevenredige last

De maatregelen die Provincie Flevoland heeft benoemd leiden niet tot een onevenredige last.

(Zie onder uitleg over onevenredige last voor meer informatie)


Algemene toelichting

Uitleg over de nalevingsstatussen

De vooruitgang in digitale toegankelijkheid wordt bepaald aan de hand van nalevingsstatussen, die weergeven hoever een overheidsinstantie is gevorderd met het toegankelijker maken van een website. Voordat de wettelijke verplichting van kracht werd waren er slechts twee statussen: de toegankelijkheidsnorm schreef voor dat een website volledig moest voldoen aan alle toegankelijkheidseisen, met als resultaat status voldoet volledig. In geval het niet kon worden aangetoond dan was de status altijd voldoet niet.

De huidige aanpak kent vijf nalevingsstatussen. Doel is het bereiken van de status voldoet volledig. De statussen voldoet gedeeltelijk en eerste maatregelen genomen zijn tussenstappen op weg naar het einddoel.

De statussen en hun kenmerken zijn:

A: Voldoet volledig

  • De overheidsinstantie kan aantonen dat de website of mobiele app volledig aan alle toegankelijkheidseisen uit de norm voldoet.
  • De overheidsinstantie voldoet zowel aan de wettelijke verplichting als aan de norm.
  • Het in de wettelijke verplichting vastgelegde doel is behaald.

B: Voldoet gedeeltelijk (= in control verklaring)

  • De overheidsinstantie kan aantonen dat er een actueel, volledig en juist beeld is van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • Er wordt nog niet voldaan aan alle toegankelijkheidseisen uit de norm.
  • De overheidsinstantie heeft concrete verbetermaatregelen benoemd en een planning gemaakt om de afwijkingen te herstellen.
  • De overheidsinstantie is daardoor in control over de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie voldoet wel aan de wettelijke verplichting, maar nog niet volledig aan de norm.

C: Eerste maatregelen genomen

  • Er is nog geen goed beeld van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie heeft concrete verbetermaatregelen genomen om dat beeld te krijgen.
  • De overheidsinstantie voldoet wel aan de wettelijke verplichting, maar niet aan de norm.

D: Voldoet niet

  • Er is geen goed beeld van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie heeft geen concrete verbetermaatregelen benoemd om inzicht te krijgen in de (mate van) toegankelijkheid.
  • De overheidsinstantie voldoet enkel aan de wettelijke verplichting om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.
  • Omdat de wettelijke verplichting voorschrijft dat overheidsinstanties de noodzakelijke maatregelen nemen om hun websites en mobiele applicaties toegankelijker te maken worden de overheidsinstantie aangespoord om binnen een bepaalde termijn concrete maatregelen te benoemen, inclusief planning.

E: Geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd

  • De overheidsinstantie heeft voor de website of mobiele applicatie geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd.
  • De overheidsinstantie voldoet niet aan de wettelijke verplichting om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.
  • Omdat de wettelijke verplichting voorschrijft dat overheidsinstanties de noodzakelijke maatregelen nemen om hun websites en mobiele applicaties toegankelijker te maken wordt de overheidsinstantie aangespoord om op korte termijn een toegankelijkheidsverklaring te publiceren waarin concrete maatregelen zijn benoemd, inclusief planning.

Het uitgangspunt is dat verbetermaatregelen worden benoemd, ingepland en uitgevoerd. En dat daarmee wordt doorgegaan totdat volledig aan alle toegankelijkheidseisen is voldaan. Als een website lange tijd in een status blijft hangen, dan wordt aan de beleidsmatige eis toegankelijker maken niet langer voldaan.

Uitleg over onevenredige last

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid staat overheidsinstanties toe om gebruik te maken van de mogelijkheid om afzonderlijke eisen uit de toegankelijkheidsstandaard - tijdelijk - niet toe te passen, als dit voor hen onevenredig belastend is.

Met de uitzonderingsmogelijkheid 'onevenredige last' dient zorgvuldig te worden omgegaan; het ontbreken van prioriteit, tijd of kennis bij een overheidsinstantie zijn geen legitieme redenen om de toegankelijkheidsstandaard niet toe te passen.

Zie voor de formele, geldende tekst artikel 3, lid 2 tot en met 4 en de toelichting bij artikel 3 van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Inhoud die buiten de werkingssfeer valt van het Besluit

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid is niet van toepassing op de volgende content van websites en mobiele applicaties:

  • Kantoorbestandsformaten die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018, tenzij dergelijke content nodig is voor actieve administratieve processen met betrekking tot de door de betrokken overheidsinstantie vervulde taken;
  • Vooraf opgenomen, op tijd gebaseerde media die zijn gepubliceerd voor 23 september 2020;
  • Live uitgezonden, op tijd gebaseerde media;
  • Onlinekaarten en onlinekarteringsdiensten, mits essentiële informatie op navigatiekaarten op een toegankelijke, digitale wijze wordt verstrekt;
  • Van derden afkomstige content die niet door de betrokken overheidsinstantie wordt gefinancierd of ontwikkeld en evenmin onder haar verantwoordelijkheid valt;
  • Reproducties van stukken uit erfgoedcollecties die niet volledig toegankelijk kunnen worden gemaakt om redenen van bewaring, authenticiteit of het ontbreken van geautomatiseerde en kostenefficiënte oplossingen om toegankelijkheid te bewerkstelligen;
  • Content die enkel beschikbaar is voor een gesloten gebruikersgroep en die is gepubliceerd voor 23 september 2019, tot de betreffende website ingrijpend wordt herzien;
  • Content van websites en mobiele applicaties die niet noodzakelijk is voor actieve administratieve processen en die niet wordt aangepast na 23 september 2019.

Bron: Artikel 2, tweede lid van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Links naar bronnen

In deze verklaring wordt gerefereerd aan verschillende bronnen. Onderstaande lijst bevat de links naar deze bronnen.