Flevoland beleven via het Pionierspad

8 nov 2019

„Steeds meer mensen willen Flevoland beleven en dat kan prima via het Pionierspad.” Met deze woorden opende gedeputeerde Jop Fackeldey donderdag 7 november 2019 het vernieuwde Pionierspad bij Paviljoen Het ProefLab  in het Waterloopbos bij Marknesse. De routebeschrijving vindt u op wandelnet.nl.

Ontstaansgeschiedenis

Gedeputeerde Fackeldey bracht in het bijzijn van de vrijwilligers van Wandelnet die het 217 kilometer lange wandelpad door Flevoland uitzette, de laatste markering aan. “Ik ben blij dat dit pad het Pionierspad heet, want pionieren zit in het dna van Flevoland" zei Fackeldey. Vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de polders kan via dit wandelpad, stelde hij. “Er zijn in Flevoland de laatste jaren veel meer overnachtingsaccommodaties bijgekomen. Steeds meer mensen die Flevoland willen beleven. Het wandelen van het Pionierspad sluit daar goed bij aan.”

Wandelaars

Wandelnet directeur Ankie van Dijk benadrukt het economisch belang van wandelen. “Wandelaars besteden meer dan 1,5 miljard euro per jaar in Nederland, waarvan jaarlijks bijna 25 miljoen euro in Flevoland. Dagelijks geeft een wandelaar zo’n 7 euro per dag uit. Ongeveer 10 miljoen Nederlands wandelen regelmatig. 850.000 daarvan houdt van lange afstand wandelpaden zoals het Pionierspad.”

Vernieuwd en verbeterd

Het Pionierspad biedt een combinatie van oud en nieuw. De energieke sfeer van pionieren en de sterke ondernemersgeest van bewoners weerspiegeld in het landschap en erfgoed van Flevoland. 171 km van het vernieuwde wandelpad voert door de Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Vooral in de laatste 2 gebieden is de route vernieuwd en verbeterd. Het pad gaat langs Unesco-Werelderfgoed Schokland, de Oostvaardersplassen, het Horsterwold en de stadsbossen van Almere. Het pad eindigt aan de andere kant van het Gooimeer in Muiden.

Vrijwilligers

Tientallen enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet zetten zich in voor de ontwikkeling en het in stand houden van het Pionierspad. De aanpassing van de route was mogelijk dankzij de goede samenwerking met terreineigenaren als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Flevo-Landschap en een financiële bijdrage van provincie Flevoland.