PowerParking Dronten van start

11 sep 2020

Op vrijdag 11 september 2020 onthulden wethouder Roelof Siepel van gemeente Dronten en gedeputeerde Jan de Reus van provincie Flevoland het bouwbord van het project PowerParking. Daarmee gaven zij het startsein voor de aanleg van bijna 1100 zonnepanelen op het parkeerterrein achter het gemeentehuis van Dronten. Dit project is onderdeel van het innovatieve en duurzame EFRO-project PowerParking (EFRO: Europees Fonds Regionale Ontwikkeling). Doel van dit project is om hernieuwbare energieopwekking, elektrisch laden en energieopslag slim te integreren.

Efro logo: Europees Fonds voor regionale ontwikkeling

Totstandkoming

“Duurzaamheid is een van de speerpunten van onze gemeente. Ik ben er dan ook extra trots op dat we dit prachtige duurzame en innovatieve project hier in Dronten mogen neerzetten”, aldus wethouder Siepel, portefeuillehouder voor het project verbouwing gemeentehuis. De oplevering wordt maart 2021 verwacht. Gedeputeerde De Reus: “PowerParking draagt bij aan de integratie van duurzame energie en duurzame mobiliteit. Dit innovatietraject is tot stand gekomen door de gezamenlijke inzet van ondernemers, kennisorganisaties en publieke partijen. Van deze pilot kunnen alle betrokken partijen veel leren over het opzetten van dergelijke parkeerterreinen, in Flevoland en daarbuiten.”

4 duurzame vliegen in één klap

Naast de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en de solar-carports op de parkeerplaatsen kunnen door deelname aan dit project ook een batterij (voor opslag/buffering) en openbare laadpalen gerealiseerd worden. Met als doel om hernieuwbare energieopwekking, elektrisch laden en energieopslag slim te integreren zodat het duurzaam gerenoveerde gemeentehuis energieneutraal wordt en elektrische auto’s kunnen laden op zonne-energie. Hiermee slaan we 4 duurzame vliegen in één klap:

  1. Bijdrage aan aandeel hernieuwbare energieopwekking
  2. Tegengaan van overbelasting van het energienetwerk
  3. Duurzaam driedubbel grondgebruik met parkeren, opwekken en laden.
  4. Stimulans van elektrische mobiliteit.

De laadinfrastructuur is zowel voor openbaar laden als voor de elektrische voertuigen van de gemeente zelf. Naast de parkeerplaats wordt ook een deel van het loop- en fietspad bij het gemeentehuis overkapt.

Innovatief in energietransitie

In het EFRO-project PowerParking werken verschillende partners met elkaar samen: provincie Flevoland, gemeente Dronten, TU Delft, Eneco, Lelystad Airport, Lelystad Airport Businesspark, Alfen en Pontis Engineering. Zij zijn het erover eens dat dit slimme en flexibele energiesysteem op een innovatieve manier bijdraagt aan de energietransitie. Het EFRO-project wordt gefinancierd vanuit het Kansen voor West II-programma, met cofinanciering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, provincie Flevoland en alle partners.

Partners voegen samen waarde toe

TU Delft gaat de resultaten van de pilot monitoren bij het gemeentehuis Dronten. Parallel voert zij een test uit met bidirectioneel laden in The Green Village. In deze proeftuin voor duurzame innovaties worden bij deze test de accu’s van elektrische auto’s gebruikt voor energieopslag. Eneco heeft samen met andere innovatieve ondernemers hard gewerkt om het systeem van carports met zonne-energie betaalbaarder te maken en om laadfaciliteiten en energieopslag te integreren. Alfen ontwikkelt een laadpaal met vier uitgangen (de Quattro), die als primeur in Dronten wordt geïnstalleerd als onderdeel van het systeem. Het doel is om hierna het PowerParking-concept zonder EFRO-subsidie uit te kunnen rollen naar andere parkeerterreinen.

Alle partners bij het bouwbord

Foto's: Fotostudio Wierd ©

Wethouder Siepel en gedeputeerde De Reus onthullen het bouwbord

Wethouder Siepel en gedeputeerde De Reus bij het bouwbord