Winnares Eva Maurits van Eva's Keukentuin

Eva Maurits aan het koken

In het buitengebied van Lelystad staat midden tussen de paarden Eva’s Keukentuin. Een kas in Victoriaanse stijl waar eigenaresse Eva Maurits volop pioniert met eerlijke, verse seizoensproducten die om de hoek groeien. Ze bedacht er haar winnende gerecht: Edam-en-Eva nut-a-cake. Een prachtig gelaagd taartje van een krokant geroosterde bodem, een custardlaag van fijngemalen edamame boontjes, een door chiazaad gebonden blauwe bessenjam en gekarameliseerde fluweelpootjes als topping. Eigentijds en eigenwijs, net als de kok zelf.

Eva's Keukentuin

De naam die Eva aan haar kookstudio en koffie- en theeschenkerij gaf, komt van het Franse begrip jardin potager dat verwijst naar een moestuin die het midden houdt tussen een eetbare en decoratieve tuin. Dat schept de verwachting dat Eva wel al ervaring heeft met 80% groen op ons bord. “Dat klopt! Ik kook heel graag met plantaardige ingrediënten. Mijn doel in de keuken is om met groente en fruit iets creatiefs en echt lekkers neer te zetten,” legt ze uit. Toch was het nog wel even zoeken naar het gerecht dat ze zou insturen voor de challenge. “Ik vond het een grote uitdaging om met de verplichte ingrediënten te werken. Met een hartig gerecht, kon ik veel kanten uit. Maar juist omdat ik iets zoets wilde maken, was het wel even experimenteren.”

Edam-en-Eva-a-cake

Om tot haar Edam-en-Eva nut-a-cake te komen, is Eva eerst gaan bedenken wat ze fijne en sterke smaakcombinaties vind. “Ik vind het belangrijk dat er meerdere smaken terugkomen. Dus dat er tegenover zoet, misschien wat bitter of juist iets hartigs staat.” Daarna kwam het grootste issue: hoe kon ze van de sojabonen iets maken voor in een taartje? “Ik heb me rot gezocht of er van edamame weleens melk wordt gemaakt. Daarbij wilde ik geen restproduct overhouden, en de velletjes er dus niet uitzeven. Wat normaal wel het geval is als je bonen maalt. Op internet lijkt het in ieder geval alsof ik de eerste ben die dit gedaan heeft,” lacht ze.

Gluten- en lactosevrij

Maar Eva is heel blij met het resultaat. “Van veel mensen heb ik teruggekregen dat het een hele frisse smaak heeft, wat natuurlijk komt door de blauwe bessenjam erop. Die bond ik niet met suiker, maar met kaneel en chiazaadjes waardoor het geheel veel minder zoet wordt.” Maar het meest bijzondere zijn toch wel de gekarameliseerde zwammetjes bovenop. Eva: “Ik heb het taartje tijdens het experimenteren ook geproefd zonder deze paddenstoeltjes, die officieel enoki heten. Maar juist die brengen nou net even dat extra.” De bodem werd gemaakt van geroosterd venkelzaad, walnoten en havervlokken, waardoor het hele taartje ook nog eens gluten- en lactosevrij is.

Echte Pionier

Aangezien Eva niet met een vaste kaart werkt, kan ze het gerecht daar niet standaard ophouden. “Iedere maand heb ik een nieuw lunchmenu en andere taartjes. Bovendien kook ik met het seizoen mee, waardoor ik geen zomerfruit in de winter serveer. Maar het zou best kunnen dat ik volgend jaar weer een keer bedenk om het te maken... Maar misschien ook niet,” zegt ze lachend. Een echte pionier wil natuurlijk steeds iets nieuws kunnen bedenken. “Ja, precies. Die trofee staat niet voor niets bij mij!"