Ontmoet de lof van Hugo Jongejan uit de Noordoostpolder. Dit eigenwijze familielid van de cichorei is een sappige groente rijk aan de vitamines A, B en C. Lof bevat mineralen als kalium, bekend om de vochtafdrijvende werking, en foliumzuur, wat weer een positief effect op maag en darmen heeft. Een gezonde rakker die omdat hij weinig calorieën bevat ook nog eens goed is voor de lijn. Een prachtig kropje dat door het indrukwekkende tweejarige productieproces het hele jaar op het menu kan staan zonder daarbij de wereld te belasten.

Indrukwekkend productieproces

Dat proces dus. Vrij indrukwekkend, aldus Hugo. Op jaarbasis wordt er bij zijn kwekerij LOF. 2 miljoen kilo wit- en roodlof gekweekt, die zowel naar de Nederlandse als de internationale markt gaat. Zo’n 50 jaar geleden werd lof vooral op kleine schaal verbouwd om de wintermaanden te overbruggen. Maar tijden veranderen. En ambities ook. Het gebied waar de lofplanten wortelen, die later in alle rust en donkerte van de kwekerijen tot mooie dichte kropjes uitgroeien, bestrijkt inmiddels 70 hectare. Als de pennen in het najaar geoogst worden, verblijven ze nog een jaar in de koeling bij een temperatuur onder nul. Na deze ‘winterslaap’ worden ze verder zonder licht opgekweekt, zodat het blad mooi gesloten blijft.

Verantwoord en veelzijdig kropje

De trage teelt zorgt ervoor dat lof niet veel nodig heeft; alle energie wordt uit de bodem gehaald en de plant heeft amper bestrijding of bemesting nodig. Bij LOF. proberen ze bovendien zo duurzaam mogelijk te verbouwen. Zo worden de overgebleven wortels en bladeren zoveel mogelijk gerecycled als veevoer, wordt er regenwater gebruikt voor de schoonmaak, en is de kweek volledig gasloos doordat er in plaats van gas gebruik gemaakt wordt van restwarmte die de koeling afgeeft. Een verantwoorde keuze op je bord, en ook een veelzijdige. Lof laat zich stomen, stoven, koken, roerbakken en heeft rauw een knapperige bite.