We are the champions!

Tadaa! Hier zijn ze dan: de paddenstoelen van Wouter Hassing en Marijke Bults van Mycophilia, kampioenen op ieders bord. Ze groeiden op in een laboratorium in de Flevopolder, en groeiden uit tot exquise delicatessen voor ver daarbuiten. Het gaat hier dan ook niet om de doorsnee champignon. Wouter en Marijke kweken shiitake, oesterzwammen en een aantal nog opwindendere soorten. Stevig en vlezig van structuur, en barstensvol vitamine D2!

Lekker en gezond

Hagelwitte pruikzwammen, knapperige oranje bundelzwammetjes, sierlijke fluweelpootjes – welke soorten het lekkerst zijn en hoe ze kunnen groeien, zochten Wouter en Marijke uit in een pilotkwekerij. Inmiddels kweken de ondernemers er zo’n 2000 kilo van in de week, waarvan het merendeel rechtstreeks naar de horeca gaat en een kleiner gedeelte naar de farmaceutische industrie vanwege de hoge voedingswaarde. Wouter: “Rijk aan ijzer en arm aan vetten en cholesterol. De Shiitake is bovendien goed voor de versterking van witte bloedlichaampjes!”

Multi-inzetbare schimmels

Eetbare schimmels zijn voor Wouter en Marijke een logische keuze op hun bord. Niet voor niets bedachten ze voor hun bedrijf de naam Mycophilia, wat ‘liefde voor schimmels’ betekent. Om de twijfelaar over te halen: de structuur van een gebakken paddenstoel doet denken aan vlees of vis. “Er is een afnemer die er ‘fish and chips’ van maakt. En de stelen van de paddenstoelen die na de oogst overblijven, worden samen met de paddenstoelen die we niet kunnen verkopen naar een fabriek gebracht die er bitterballen van maakt.” Heel lekker, maar je kunt er nog veel meer kanten mee op. Ze doen het goed in een pasta, risotto of salade; ze zijn geschikt als basis voor saus, soep, ragout, omelet of quiche; en gebakken, gestoomd, gefrituurd of gevuld zijn ze ook lekker als borrelhap. “En niet alleen in de herfst, zoals veel mensen denken. Je kunt ze gewoon het hele jaar door op het menu zetten!”