Bruggencampus Flevoland

In 2022 vindt de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade plaats in Almere waar bezoekers mogelijke  oplossingen zien voor de groene stad van de toekomst. Het Floriade terrein wordt niet alleen gebruikt als expo gebied, maar zal uiteindelijk een nieuwe stadswijk van Almere worden. Het terrein wordt daarom benut als “levend laboratorium” waar nieuwe technologieën voor energie, water, afval, voedsel en mobiliteit worden onderzocht en toegepast.

Innovatieve, circulaire bruggen

Ook op het gebied van bereikbaarheid zijn innovaties nodig. In Nederland moeten de komende jaren 40.000 bruggen vervangen worden. Dat is niet alleen een enorme investering, er dreigt ook onvoldoende ontwerp- en bouwcapaciteit te zijn om dit allemaal in betrekkelijk korte termijn uit te voeren. Dat vraagt om innovatieve oplossingen en nieuwe vormen van samenwerking. Samen met de gemeente Almere laten we 2 bruggen op het Floriade-terrein ontwerpen en bouwen volgens een innovatief proces waarin multidisciplinaire teams van aannemers, opdrachtgevers en experts samenwerken aan innovaties in proces,  ontwerp, materiaalgebruik, levensduur (LCA) en realisatie van bruggen. De opgedane kennis leggen we vast en delen we om elkaar te inspireren en te laten ervaren dat het anders kan. De Floriade is daarbij een versneller en een ideale showcase om te laten zien hoe een nieuwe aanpak leidt tot innovaties.

Co-creatieproces

Co-creatie in een aanbesteding voor bruggen: dat gebeurt niet vaak. De Gemeente Almere en Provincie Flevoland doen het. Zij startten 2 april een open innovatie challenge voor de Floriade Expo 2022. Onder begeleiding van de bureaus Noorderwind en Zeewaardig Service Design werken drie gemengde teams van aannemers en experts in 4 sprints elk aan ontwerpen voor twee innovatieve, circulaire bruggen voor het Floriade Almere 2022 terrein. Een uitdagend, innovatief proces met als doel meer vernieuwende ontwerpen te krijgen die op een andere manier naar bruggenbouw, maar ook naar dingen als beheer en de relatie tussen brug en omgeving kijken. Hoe gaat zo’n traject? Wat gaat er goed en minder goed?

Serie artikelen

Via een serie artikelen delen we de ervaringen:

  1. Andere aanpak
  2. Sprint 1
  3. Sprint 2