Ontwerp en bouw

Meters onder zeeniveau, daar ligt het Flevolandse paviljoen Food Forum. Het gebouw maakt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland zichtbaar. Een 5 meter dikke leemgevel wordt opgetild tot de NAP-lijn en refereert aan de vruchtbare Flevolandse bodem.

Geïnspireerd door de natuur

Food Forum is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers. Het gebouw is geïnspireerd op de principes van Nature Based Building. Dat wil zeggen dat het ontwerp geïnspireerd is door de natuur. Hierbij worden processen uit de natuur nagebootst. Een goed voorbeeld hiervan is de dakoverstek; daardoor is er natuurlijke zonwering. En is veel gebruik gemaakt van hernieuwbare materialen. De ademende leemgevel regelt de vochthuishouding op een natuurlijke wijze en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. De begane grond is licht en transparant als water. De eerste etage bestaat juist grotendeels uit natuurlijk materiaal.

Circulair bouwen

Strukton Worksphere was verantwoordelijk voor de bouw en de engineering en Traject Adviseurs & Managers doet de bouwbegeleiding. Het paviljoen is een voorbeeld van circulair bouwen. Bij de bouw van het paviljoen is ingezet op minimaal gebruik van materialen en zijn veel van de toe te passen ruwbouw materialen direct de afwerking. De bovenverdieping van het paviljoen is gerealiseerd door toepassing van CLT-constructie (Cross laminated timber). CLT, ook wel kruislaaghout genoemd, is een innovatief houtbouwproduct gemaakt met vurenhout uit PEFCTM-gecertificeerde bossen. Het is opgebouwd uit drie of meer kruislings verlijmde vuren éénlaagsplaten. De constructie is bijzonder sterk. De lijm die is gebruikt voor het verlijmen van de platen is milieuvriendelijk.

Olifantsgras

De betonvloer op de benedenverdieping geheel van gerecycled beton gemaakt. De afwerkvloer op de bovenverdieping is van gerecycled beton versterkt met olifantsgras (Miscanthus). Dit is veel lichter dan traditioneel beton, geluiddempend en volledig recyclebaar. Dit is een innovatie van Strukton Worksphere in samenwerking met Bio Bound. Food Forum is het tweede gebouw in Nederland waar dit wordt toegepast.

Klaar voor de toekomst

In het ontwerp is optimaal rekening gehouden met demontage en hergebruik van gebouw en inrichting in de toekomst. Zo zijn meerdere gebruiksfuncties mogelijk. Voor en na Floriade Expo 2022 is Food Forum de ontmoetingsplek voor deskundigen op het gebied van voedsel. Tijdens Floriade maken de bezoekers in het paviljoen kennis met Flevoland en in het bijzonder onze rol als voedselproducent. En is Food Forum de locatie waar VIPs en handelsdelegaties ontvangen worden.

Impressie voorkant Food Forum. Ontwerp Architectenbureau DoepelStrijkers.

Impressie buitenknat Food Forum. Ontwerp Architectenbureau DoepelStrijkers.

Impressie benedenverdieping Food Forum. Ontwerp Architectenbureau DoepelStrijkers.

Impressie keuken en bar in Food Forum. Ontwerp Architectenbureau DoepelStrijkers.

Impressie trap naar bovenverdieping Food Forum. Ontwerp Architectenbureau DoepelStrijkers.

Impressie ruimte op bovenverdieping Food Forum. Ontwerp Architectenbureau DoepelStrijkers.