Floriade Werkt! Challenge

Provincie Flevoland startte eind januari 2017 de eerste Challenge ‘Help mee aan de toekomst van onze voeding!’. Het Flevolandse MKB, studentondernemers en samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen werden uitgedaagd om businessconcepten in te dienen rondom de thema’s ‘slimme bodem’, ‘slimme voedselketen’ en ‘slimme voeding’. 1 juni 207 heeft de jury de 3 winnaars bekendgemaakt:

De winnaars kregen een geldbedrag van 25.000 euro en begeleiding op maat om hun innovatie te realiseren. Bovendien krijgen ze de kans hun innovatie te tonen op het internationale podium van Floriade 2022 in Almere. Bekijk het videoverslag op YouTube.

Belang van voeding en gezondheid wereldwijd

In 2050 is de wereldbevolking sterk gegroeid. De vraag naar voedsel stijgt en door een ongezond eetpatroon nemen welvaartsziekten toe. Verandering in hoe we omgaan met de bodem, met onze voedselketen en met onze voeding is dan ook noodzakelijk om zowel nu als op lange termijn te kunnen voorzien in manieren om de wereldbevolking duurzaam van voldoende en gezonde voeding te voorzien.

Bodem, voedselketen en voeding

De Challenge bestaat uit 3 thema’s:

  • Slimme bodem – hoe zorgen we voor een duurzamer bodemgebruik?
  • Slimme voedselketen – hoe zorgen we in de keten (van land tot winkelmand) voor meer opbrengsten  en minder afval?
  • Slimme voeding – hoe zorgen we voor voeding die bijdraagt aan gezonder oud worden en sneller  herstellen?

Deelnemers

De Challenge kent 3 deelnemerscategorieën: het Flevolandse MKB, studentondernemers en samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen uit Nederland en daarbuiten. Per categorie kiest een jury 1 winnaar. De winnaars krijgen naast een geldbedrag van 25.000 euro, 5 maanden lang begeleiding op maat om hun concept naar de markt te brengen en een werkplek in het Innovatiepaviljoen van de provincie. Bovendien krijgen zij de mogelijkheid hun concept te tonen op het internationale podium Floriade 2022 in Almere. In totaal zijn 48 concepten ingediend. Op 1 juni 2017 zijn de 3 winnaars bekendgemaakt. Uitgebreide informatie over de Floriade Werkt! Challenge staat op de website Floriade Werkt! Challenge.