Vernieuwend Initiatief Prijs Flevoland

Elke 2 jaar gaat provincie Flevoland op zoek naar plannen die bijdragen aan de waarde en ruimtelijke kwaliteit van het landschap en de identiteit van Flevoland. Denk aan het nut, de schoonheid, herkenbaarheid, toekomstwaarde en het samenspel van mens en natuur. We roepen initiatiefnemers op uitdagende en grensverleggende plannen in te dienen. Het initiatief dat het meest bijdraagt aan de waarde en kwaliteit van het landschap en de identiteit van Flevoland, krijgt hiervoor 15.000 euro.

 

The Future of Countryside Living winnaar Vernieuwend Initiatief Prijs Flevoland

The Future of Countryside Living uit de Noordoostpolder is de winnaar van de tweede editie van de Vernieuwend Initiatief Prijs (VIP) Flevoland. Initiatiefnemer Mees Wijnants ontving donderdag 18 november 2022, tijdens het Symposium Landschap van de Toekomst, een cheque van € 15.000 uit handen van gedeputeerde en voorzitter van de jury Jan de Reus. Lees hier meer.

Waardering voor initiatieven

Bij het maken van de Omgevingsvisie FlevolandStraks bleek hoeveel waardering er is voor de ruimtelijke kwaliteit van Flevoland. De mensen die hier op de voormalige zeebodem wonen, werken en recreëren hebben vele plannen om Flevoland nog mooier en interessanter te maken en hebben ook de daadkracht om dit te realiseren. Aan deze initiatieven willen we graag meer bekendheid geven. Dat doen we met het uitreiken van de tweejaarlijkse Vernieuwend Initiatief Prijs (VIP) Flevoland. In 2024 gaan we weer op zoek naar nieuwe plannen die de ruimtelijke kwaliteit en identiteit van Flevoland versterken.

Bekendmaking winnaar 2022

Vanaf 15 maart tot en met 10 juni konden plannen worden ingediend voor de Vernieuwend Initiatief Prijs Flevoland 2022. Nadat inschrijfperiode was gesloten, heeft de jury zich gebogen over alle ingezonden plannen. De drie genomineerde plannen zijn omgevormd tot een driedimensionale presentatie. Hierbij heeft de initiatiefnemer hulp gekregen van een professioneel ontwerpbureau. De jury is begin november de drie initiatieven en 3D visualisaties gaan bekijken op de desbetreffende locatie bekijken met een VR-bril. Op 17 november 2022, tijdens ‘Symposium Landschap van de Toekomst', werd de winnaar van de Vernieuwend Initiatief Prijs Flevoland bekend gemaakt: The Future of Countryside Living van Mees Wijnans.

Beoordelingscriteria

De jury, bestaande uit 5 experts, beoordeelde alle initiatieven aan de hand van de volgende criteria:

  • Het initiatief is vernieuwend, levert een positieve bijdrage aan het imago van Flevoland als onderscheidend vestigingsgebied en past bij de identiteit van de locatie.
  • Het initiatief is in lijn met de opgaven zoals vastgelegd in de Omgevingsvisie Flevoland en geeft daarmee invulling aan een ontwikkeling voor één of meerdere maatschappelijke opgaven/behoeften; maar tenminste aan Het Verhaal van Flevoland.
  • Het initiatief past binnen het thema van de betreffende editie: duurzame beleving.
  • Het initiatief draagt bij aan ruimtelijke kwaliteit.
  • Het initiatief is realiseerbaar met genoeg potentie voor uitvoering.

Duurzame beleving

Elke editie van VIP Flevoland staat in het teken van een thema. De editie van 2022 stond het thema ‘Duurzame beleving' centraal.

Wat maakt dat mensen graag terugkomen en samen zijn op een plek? Wat maakt dat projecten lang succesvol zijn en generaties mee kunnen? Zijn onderdelen aanpasbaar of ontwikkelt het door tijd? Denk bijvoorbeeld ook aan natuur inclusieve/ecologische processen die het gebied maken door de jaren heen. Of is het de cultuur die project laat veranderen en boeiend houdt? Is het project compleet klaar voor de toekomst en/of zelfvoorzienend?

We zijn opzoek naar plannen die aansluiten op deze vragen en zich ontwikkelen in de tijd. Duurzaamheid is een van de ontwerpmotieven en dringt door van concept tot detail. Wat is ‘Duurzame beleving’ binnen jouw initiatief en hoe maakt het je initiatief extra bijzonder?

 

Foto: overzicht Vernieuwende Initiatief Prijs Flevoland met haar Initiatiefnemers, Juryleden en omgeving

Logo VIP Flevoland
Download

Reglement Vernieuwend Initiatief Prijs Flevoland

pdf - 252,89 kB
Open de pdf