Welke gewassen doen het goed op Flevolandse bodem? Hoe kunnen boeren deze winstgevend telen? Wat levert de teelt op voor de bodem? Hoe kan het afval van de een, grondstof voor de ander zijn? Kunnen we delen van de keten naar Flevoland halen? Wat levert dat op voor werkgelegenheid? Welke nieuwe producten zijn interessant om te ontwikkelen? Om antwoord te vinden op deze vragen doen we meerdere pilots. Een aantal is al van start gegaan. In 2019 is gestart met de teelt van verse sojabonen, ook bekend als ‘Dutch Edamame', op Flevolandse bodem. In 2020 wordt hier een vervolg aangegeven. Een paddenstoelenteler kweekt bijzondere paddenstoelen op 100% Flevolandse reststromen en in 2020 is ook gestart met de teelt van de FlevoVeldboon.
Dutch Edamame
In 2019 starten Flevolandse telers, DutchSoy en Green Organics met de teelt van verse soja op Flevolandse bodem. Het eerste jaar stond in het teken van kennis opdoen over veredeling, teelt en de markt. In 2020 richten de boeren zich op een hoger oogst opbrengst en de verkoop in de Nederlandse supermarkt. Provincie Flevoland ondersteund dit initiatief om een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie en het Europese beleid, om minder afhankelijk te worden van import.
Waarom verse soja
Soja haalt haar eigen stikstof uit de lucht en verrijkt de grond waar de groenten die na de soja worden verbouwd veel profijt van hebben. Als er na verse soja bijvoorbeeld aardappelen worden geplant, kun je op de streep af zien waar de verse soja gestaan heeft; die planten zijn dan groener. Daarnaast heeft verse soja een relatief kort groeiseizoen. Het gaat in mei de grond in en in augustus kan het al het land af.” Verse soja kan dus in 2 maanden tijd op natuurlijke wijze een uitgeputte grond een boost geven.
Vermarkting
Sinds 2016 is de afzet van verse soja vervijfvoudigd via de Nederlandse supermarkten. De stevige bite, nootachtige smaak, het verse karakter en brede toepasbaarheid maakt dat steeds meer Nederlanders ze ook thuis willen nuttigen. Bijvoorbeeld als saladeverrijker, ingrediënt in wokgerechten of als gezonde snack. De verse soja die nu in de winkels ligt, is grotendeels afkomstig uit Azië. Met een goed aanbod van de Flevolandse boeren kan straks ook verse soja van Nederlandse bodem gegeten worden.
Paddenstoelenteelt
Mycophilia teelt in samenwerking met Aeres Hogeschool, Fertilab, Green Up, Poldergraan, Staatsbosbeheer en Kwintes paddenstoelen op 100% Flevolandse (rest)stromen. Om 1 kilo paddenstoelen te telen is er 4 kilo aan grondstoffen nodig. Om paddenstoelen op een duurzame en verantwoorde wijze te kweken moeten de grondstoffen bij voorkeur zo lokaal mogelijk gewonnen worden. De pilot van de provincie heeft ervoor gezorgd dat Wouter en Marijke, de eigenaren van Mycophilia, onderzoek konden doen naar de werking van diverse soorten restromen en de bijpassende verdienmodellen. Door het onderzoek en de samenwerking met regionale partijen is het hun nu gelukt om substraat te produceren van 100% Flevolandse reststromen. Ze telen de paddenstoelen nu op restromen van Flevolandse bomen (FSC gecertificeerd) en dan met namen de essen i.v.m. de essensterfte. Daarnaast maken ze gebruik van agrarische reststromen zoals bijvoorbeeld sojahullen en speltkaf.
Waarom paddenstoelen
Hagelwitte pruikzwammen, knapperige oranje bundelzwammetjes, sierlijke fluweelpootjes – de paddenstoelen zijn eiwitrijk, bevatten belangrijke vitamines, vezels, mineralen en zijn multi-inzetbaar. Wouter en Marijke maken van de paddenstoelen die overblijven heerlijke bitterballen, maar er zijn nog veel meer variaties mogelijk.
Vermarkting
Wanneer het productieproces optimaal verloopt is er, afhankelijk van het type paddenstoel, voor het produceren tot de oogst circa 8 tot 12 weken nodig. Wouter en Marijke kweken nu zo’n 2000 kilo paddenstoelen in de week, waarvan het merendeel rechtstreeks naar de horeca gaat en een kleiner gedeelte naar de farmaceutische industrie vanwege de hoge voedingswaarde.
FlevoVeldboon
Vier Flevolandse boeren telen 25 hectare veldbonen, zowel biologisch als gangbaar. Samen met de provincie Flevoland, lokale ondernemers, verwerkers en marktpartijen verkennen de boeren de kansen voor de teelt van veldbonen op Flevolandse bodem.
Waarom veldbonen
Veldbonen verrijken de bodem en halen zelf stikstof uit de lucht. Ze zijn eiwitrijk en kunnen in de zomer en de winter worden geteeld. De teelt heeft een korte duur, wat gunstig is voor de productie. Bovendien passen ze uitstekend bij de typische kleigrond en klimaatomstandigheden in Flevoland.
Vermarkting
Het doel is om de veldbonen in Nederland te verwerken tot grondstoffen voor de vlees vervangende industrie, waardoor we de korte keten stimuleren.