Pilots

Welke gewassen doen het goed op Flevolandse bodem? Hoe kunnen boeren deze winstgevend telen? Wat levert de teelt op voor de bodem? Hoe kan het afval van de een, grondstof voor de ander zijn? Kunnen we delen van de keten naar Flevoland halen? Wat levert dat op voor werkgelegenheid? Welke nieuwe producten zijn interessant om te ontwikkelen? Om antwoord te vinden op deze vragen doen we meerdere pilots. Een aantal is al van start gegaan. In 2019 telen 10 Flevolandse koplopers verse sojabonen, ook bekend als edamame, op zo’n 50 hectare Flevolandse bodem. Een paddenstoelenteler kweekt bijzondere paddenstoelen op reststromen uit het gebied.

FlevoVerseSoja

Tien Flevolandse telers, Dutch Soy en Green Organics zaaiden in mei 2019 op circa 40 hectare verse sojabonen om kennis te verzamelen over hoe verse soja van het type Edamame groeit op Flevolandse bodem. Samen met provincie Flevoland wordt gekeken hoe verse soja kan worden afgezet, wat dat aan inkomsten oplevert voor de boer en of er mogelijkheden zijn voor verwerking in Flevoland. De telers geven met FlevoVerseSoja gehoor aan de steeds vaker gehoorde vraag voor lokaal geteelde plantaardige eiwitten.

Waarom verse soja

Soja haalt haar eigen stikstof uit de lucht en verrijkt de grond waar de groenten die na de soja worden verbouwd veel profijt van hebben. Als er na verse soja bijvoorbeeld aardappelen worden geplant, kun je op de streep af zien waar de verse soja gestaan heeft; die planten zijn dan groener. Daarnaast heeft verse soja een relatief kort groeiseizoen. Het gaat in mei de grond in en in augustus kan het al het land af.” Verse soja kan dus in 2 maanden tijd op natuurlijke wijze een uitgeputte grond een boost geven.

Vermarkting

Sinds 2016 is de afzet van verse soja vervijfvoudigd via de Nederlandse supermarkten. De stevige bite, nootachtige smaak, het verse karakter en brede toepasbaarheid maakt dat steeds meer Nederlanders ze ook thuis willen nuttigen. Bijvoorbeeld als saladeverrijker, ingrediënt in wokgerechten of als gezonde snack. De verse soja die nu in de winkels ligt, is grotendeels afkomstig uit Azië. Met een goed aanbod van de Flevolandse boeren kan straks ook verse soja van Nederlandse bodem gegeten worden.

Paddenstoelenteelt

Mycophilia teelt in samenwerking met Aeres Hogeschool, Fertilab, Green Up, Poldergraan, Staatsbosbeheer en Kwintes paddenstoelen op 100% Flevolandse (rest)stromen. Om 1 kilo paddenstoelen te telen is er 4 kilo aan grondstoffen nodig. Om paddenstoelen op een duurzame en verantwoorde wijze te kweken moeten de grondstoffen bij voorkeur zo lokaal mogelijk gewonnen worden. De pilot van de provincie heeft ervoor gezorgd dat Wouter en Marijke, de eigenaren van Mycophilia, onderzoek konden doen naar de werking van diverse soorten restromen en de bijpassende verdienmodellen. Door het onderzoek en de samenwerking met regionale partijen is het hun nu gelukt om substraat te produceren van 100% Flevolandse reststromen. Ze telen de paddenstoelen nu op restromen van Flevolandse bomen (FSC gecertificeerd) en dan met namen de essen i.v.m. de essensterfte. Daarnaast maken ze gebruik van agrarische reststromen zoals bijvoorbeeld sojahullen en speltkaf.

Waarom paddenstoelen

Hagelwitte pruikzwammen, knapperige oranje bundelzwammetjes, sierlijke fluweelpootjes – de paddenstoelen zijn eiwitrijk, bevatten belangrijke vitamines, vezels, mineralen en zijn multi-inzetbaar. Wouter en Marijke maken van de paddenstoelen die overblijven heerlijke bitterballen, maar er zijn nog veel meer variaties mogelijk.

Vermarkting

Wanneer het productieproces optimaal verloopt is er, afhankelijk van het type paddenstoel, voor het produceren tot de oogst circa 8 tot 12 weken nodig. Wouter en Marijke kweken nu zo’n 2000 kilo paddenstoelen in de week, waarvan het merendeel rechtstreeks naar de horeca gaat en een kleiner gedeelte naar de farmaceutische industrie vanwege de hoge voedingswaarde.

Gedeputeerde Jan Nico Appelman bezoekt een paddenstoelenkweker in Flevoland