Verkiezingen Provinciale Staten 2019

Op woensdag 20 maart 2019 zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Op woensdag 20 maart 2019 kunt u stemmen over de toekomst van Flevoland. Op die dag zijn namelijk de Provinciale verkiezingen en kiezen we samen de Flevolandse Provinciale Staten. In Flevoland doen 16 partijen mee aan de provinciale statenverkiezingen. Nieuw in Flevoland zijn DENK, Forum voor Democratie en Respect!.

Verkiezingskranten

De Flevolandse Verkiezingskrant valt binnenkort op de mat. Via deze website is hij al te lezen (link opent in een nieuw venster). De Verkiezingskrant van ProDemos en Stichting Lezen & Schrijven legt in gewone taal uit waar de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap over gaan. Er staat in wat de provincie en het waterschap doen, hoe het bestuur van de provincie in elkaar zit, hoe u kunt stemmen en nog veel meer.

Social media

Volg de accounts van Stem Flevoland om op de hoogte te blijven van activiteiten rondom de Provinciale Statenverkiezingen.

Twitter (link opent in een nieuw venster)

Facebook (link opent in een nieuw venster)

Instagram (link opent in een nieuw venster)

Stembureau in de buurt

Met uw stempas kunt u 20 maart 2019 stemmen in een van de stembureaus in uw gemeente. Kijk op waarismijnstemlokaal.nl wat voor u het dichtstbijzijnde stembureau is.

Stemproces uitgelegd

Voor laaggeletterden of mensen met een verstandelijke beperking kan stemmen ingewikkeld zijn. Het stemproces is niet altijd makkelijk beschreven, administratief uitdagend, te onvoorspelbaar en er moet een aantal keuzes gemaakt worden. 'Stichting Leer Zelf Online' heeft een uitleg- en oefenmodule ontwikkeld die het hele stemproces uitlegt. Van ontvangst van de stempas tot het deponeren van het biljet in de stembus. Bekijk de uitleg op hoewerktstemmen.nl.

Lijstnummering

In een openbare zitting van het centraal stembureau is de lijstnummering vastgesteld. Voor de zittende partijen is dit gebeurd op basis van het aantal behaalde zetels bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen. De nieuwe partijen en de partijen die bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen geen zetel hebben gehaald, hebben aan de hand van een loting een lijstnummer toegewezen gekregen.