- Status: gesloten
- Start- en sluitingsdata: 19 februari 9.00 uur tot en met 24 april 2025 om 17.00 uur
- Budget: 7,5 miljoen euro
Over deze openstelling
De subsidiemaatregel ‘Samenwerken voor integrale gebiedsontwikkeling' (SIG) was één van de provinciale maatregelen binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De regeling opende 19 februari 2025 om 9.00 uur. U kon tot en met 24 april 2025 subsidie aanvragen via RVO.nl. Het doel van deze subsidieregeling was dat agrariërs en andere gebiedspartners werden uitgenodigd en financieel gefaciliteerd om samen een integraal gebiedsplan uit te voeren. Zo’n samenwerkingsverband kon bestaan uit meerdere partijen. Er dienden minimaal drie landbouwers vertegenwoordigd zijn in elk samenwerkingsverband. Daarnaast konden ook een van de volgende partijen betrokken zijn:
- Grondeigenaren en/of grondgebruikers
- Landbouworganisaties
- Natuur- en/of landschapsorganisaties
- Provincies, gemeenten en/of waterschappen
- Overige natuurlijke- en/of rechtspersonen
GLB-doelen
De regeling ondersteunde agrariërs in het bereiken van de GLB-doelen op het gebied van klimaat, milieu en biodiversiteit. De ambitie was om de partners in het gebied zelf aan het roer te zetten voor de versterking van hun leef- en werkgebied. Door deze aanpak werden agrarisch ondernemers en andere gebiedspartijen uitgedaagd om de kansen in hun gebied echt in kaart te brengen. Om vervolgens gezamenlijk acties te bedenken en uit te voeren.
Budget
Voor de openstelling van deze maatregel was er er 7,5 miljoen euro beschikbaar. Daarvan kwam een deel Europese middelen, onder andere uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Provincie Flevoland droeg het overige deel bij. Het te verlenen subsidiebedrag per aanvraag was minimaal € 125.000,- en maximaal € 1.000.000,-. Het subsidiepercentage varieerde tussen de 40% en 100% van de subsidiabele kosten en was afhankelijk van de type activiteiten die waren opgenomen in een gebiedsplan.
Subsidieverstrekking
Subsidieverstrekking gebeurde volgens een tendersystematiek. Dit betekent dat na afloop van de openstellingsperiode een door Gedeputeerde Staten ingestelde, onafhankelijke adviescommissie aan de hand van vooraf bepaalde selectiecriteria beoordeelde welke aanvragen subsidie kregen. Tijdens deze beoordelingsperiode was het niet mogelijk om aanvullende informatie ter verduidelijking aan te leveren.
De hoogst scorende aanvragen kwamen in aanmerking voor subsidie, tot het subsidieplafond voor de openstelling was bereikt. Over de selectiecriteria en de wijze waarop de rangschikking van de ontvangen subsidieaanvragen tot stand kwamen, leest u meer in het openstellingsbesluit. De subsidies werden uiterlijk 22 weken na de sluiting van de openstellingsperiode toegekend.
Relevante links
- Openstellingsbesluit in het provinciaal blad
- Openstellingspagina op RVO.nl
- Subsidieverordening GLB Flevoland 2023 - 2027
- Antwoorden op veelgestelde vragen
- Animatievideo over de SIG-regeling
- 11 november 2024 organiseerden wij een informatiebijeenkomst. Als u de presentaties van deze bijeenkomst wilt ontvangen, mail dan naar glb@flevoland.nl.