Initiatief kerk

Op dit moment worden er vanuit de Levend Water Kerk in Almere vijf gezinnen opgevangen bij mensen thuis. De gezinsgrootte varieert van een alleenstaande vrouw tot een groot gezin met vader, moeder, broer en 2 kinderen. “De mensen die we opvangen waren geen onbekenden van ons. We hadden ook voor de oorlog al contact met de mensen van de kerk daar (Chmelnitsky). We volgden de situatie op de voet en toen de vraag kwam of hun families naar ons toe konden komen, stonden we al min of meer stand-by,” zegt Elma Koster van de Levend Water Kerk.

Enkelen van hen vroegen of ze naar ons toe konden vluchten met hun families. Vanwege het contact dat we al jaren hebben met een kerkelijke gemeente, voelde het heel vertrouwd en logisch om te helpen. Dus zeiden we 'ja'.

We hebben bij de kerk een hele fijne groepsapp, dus hadden op die manier al contact met elkaar wie welk gezin zou opvangen. Maar ook over andere zaken als bedden, kleding en fietsen hadden we contact. We wilden natuurlijk een zo fijn mogelijk verblijf bieden.

Bij ons woont een alleenstaande vrouw van 24 jaar, Tanya. Dit gaat heel erg goed. We vinden het heel gezellig dat ze er is. Het is erg traumatisch wat er in Oekraïne is gebeurd en nog steeds aan de gang is. Toch proberen we er het beste van te maken. Een fijne thuissituatie te bieden, met alles wat daarbij hoort. Tanya wil graag werken. Sinds kort gaat ze met mijn dochter mee, die werkt in de horeca. Maar het liefst zou ze een baan vinden als barista,“ vertelt Elma.

Er komt veel bij kijken

Ook bij drie andere gezinnen gaat het goed. Elma: “De vluchtelingen zijn helemaal opgenomen in het gezin en krijgen alle hulp die mogelijk is. Ze willen zelf ook graag helpen. Soms is het even zoeken voor de Almeerders waar zij verblijven. Waar kunnen ze terecht? Er komt heel veel bij kijken. Ik probeer ze hierbij te helpen en ze in contact te brengen met de juiste instanties. Er zijn veel vragen, zoals: ‘Hoe regel ik werk en onderwijs? Wie kan helpen vertalen?’ Maar uiteindelijk lukt dat wel. Het fijne aan de kerk is dat we elkaar altijd kunnen vinden en helpen.”

Verhuizen naar opvanglocatie

Voor het grootste gezin was het beter om te verhuizen naar een andere locatie. Zij zijn naar de vluchtelingenopvang aan de Televisieweg gegaan. “Iemand in huis nemen heeft ook veel impact op je eigen gezinsleven. En een groot gezin, met alles wat daarbij hoort, is best intens. We moesten eerlijk zijn. Dit was echt beter, deze vluchtelingen hebben ruimte nodig en die is daar. Bovendien blijft het onduidelijk hoe lang de situatie in Oekraïne duurt. De gemeente Almere heeft hierbij goed geholpen, zodat het voor iedereen een fijne oplossing is.”

De kerk is een fijne ontmoetingsplek

Elma: “De gezinnen komen iedere zondag bij ons in de kerk. Dat is voor hen extra fijn want ze zien elkaar en ze kunnen even in hun eigen taal communiceren. Ook organiseren we speciale momenten in de kerk en met Hemelvaart is er een speciale Oekraïense dienst ‘s Avonds om 19.00 in de Levend Waterkerk in Almere.

Met ons communiceren ze vooral via Viber, die heeft een handige vertaalfunctie. Heel erg handig, maar als je werkt of naar school gaat wordt taal toch wel een dingetje. De meesten spreken redelijk Engels, maar dat geldt niet voor iedereen. Dan merk je dat de taal een probleem kan zijn.

Hulp bij zoeken naar werk

Elma: “De opvang verloopt prima, maar we zouden wel wat hulp kunnen gebruiken bij het zoeken naar geschikt werk. Zo is één van de vluchtelingen lerares Engels en lukt het haar niet een passende baan te krijgen. Waar dat aan ligt weten we niet precies. Het is ook best ingewikkeld om goed uit te vinden waar je terecht kan. Tot die tijd zoek je naar alternatieven, maar die zijn vaak niet duurzaam en uitdagend.”