12 feb 2018

Jubilerend Museum Nagele krijgt Lelyprijs

Het jaar 2018 is een feestelijke periode voor de vrijwilligers van Museum Nagele. Niet alleen omdat het museum 20 jaar bestaat, maar ook omdat de 70 medewerkers samen zijn uitgeroepen tot winnaars van de Lelyprijs 2018. De onderscheiding is bedoeld voor vrijwilligers die zich persoonlijk of in groepsverband op een bijzondere manier hebben ingezet voor cultuur en natuur in Flevoland. Nagele staat bekend om zijn bijzondere architectuur, die onder meer tot uitdrukking komt in kenmerkende platte daken. Door middel van foto’s, schetsen, brieven en een grote maquette toont het museum de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het dorp.

Activiteiten

4 dagen per week ontvangen de vrijwilligers allerlei bezoekers uit binnen- en buitenland. Vanuit het museum maken zij verschillende activiteiten mogelijk. Zo organiseren de vrijwilligers regelmatig een wisselexpositie. Een aantal maanden geleden konden dorpsbewoners hun eigen verzameling in het museum laten zien, tijdens het evenement ‘Nagele te Kijk’. Onder leiding van een gids kunnen belangstellenden bovendien een wandeling maken door Nagele. Het komende jaar besteedt museum Nagele ook aandacht aan de viering van 100 jaar Zuiderzeewet. Een eeuw geleden besloot de Tweede Kamer namelijk tot de aanleg van de Zuiderzeewerken. Daarmee kwam de Flevopolder droog te liggen. Het hele jaar door wordt deze gebeurtenis in Flevoland op een feestelijke manier herdacht.

Uitreiking

Op donderdag 8 maart 2018 zijn de vrijwilligers en hun genodigden welkom in het Museum Nagele. Uit handen van commissaris van de Koning Leen Verbeek krijgen zij een bedrag van 2.500 euro, te besteden aan initiatieven op het gebied van cultuur of natuur. Verbeek is ook voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Flevoland. Bij de Lelyprijs hoort ook een speciaal beeldje, dat is gemaakt door kunstenaar Siemen Bolhuis. Naast de vrijwilligers van museum Nagele, waren ook William Vercraeye uit Emmeloord en boswachter Harco Bergman van het Kuinderbos genomineerd voor de Lelyprijs.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiĆ«le bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds  Flevoland is een van de 12 provinciale afdelingen.

Vrijwilligers in het museum aan het werk

Foto: Thijs Quispel