Programma Nationale Viering van de Bevrijding bekend

12 apr 2019

De Nationale Viering van de Bevrijding vindt 5 mei 2019 plaats op de Esplanade in Almere. Als gastheer organiseert provincie Flevoland dit jaar samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gemeente Almere en Bevrijdingsfestival Flevoland een onvergetelijk vredesfeest. Op 11 april 2019 onthulden directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Jan van Kooten, commissaris van de Koning Leen Verbeek, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet, burgemeester van Almere Franc Weerwind en voorzitter van het Bevrijdingsfestival Flevoland Peter de Vreede een metershoog geveldoek aan het theater Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) als bijzondere aankondiging van dit nationale evenement. In Flevoland voelen we ons vrij. Vrij om door te ontwikkelen, te innoveren en grenzen te verleggen. Met respect voor de verschillen. Dat gevoel van vrijheid verdient een viering met een breed palet aan activiteiten. Met als boodschap: geef vrijheid door. Dit jaar met speciale aandacht voor het thema: 'In vrijheid kiezen'.

Parade van de Vrijheid

De dag begint met een speciaal programma in theater KAF. In aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en zo’n 250 andere genodigden wordt stilgestaan bij het jaarthema 'In vrijheid kiezen'. Met een Flevolandse ‘Parade van de Vrijheid’ wordt een breed palet aan belevingen, ervaringen en inzichten gedeeld. Met het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, theatergezelschap BonteHond met voorstelling VOLGENS MIJ, exposities en lezingen. Bekende bijdragen zijn de 5 mei-lezing van Rosanne Hertzberger en de 5 mei-kinderlezing. Dit programma wordt via de NOS uitgezonden op 5 mei 2019 om 18:10 uur op NPO 1. Omroep Flevoland zendt een samenvatting van de parade en de gehele feestdag uit.

Ontsteking van het bevrijdingsvuur

Flevolandse renners brengen in de nacht van 4 op 5 mei 2019 het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Flevoland. Deze vlam neemt minister-president Mark Rutte omstreeks 13.00 uur aan om vervolgens het bevrijdingsvuur op de Esplanade te ontsteken. Dit staat symbool voor de start van alle bevrijdingsfestivals in Nederland. Het grootste gratis festival met een boodschap door heel Nederland.

Bevrijdingsfestival Flevoland

Het Bevrijdingsfestival start met de ontsteking van het bevrijdingsvuur. De openingsact is Donnie en Joost, twee Nederlandse hiphop-artiesten. Er is muziek op diverse podia, een complete en aansprekende line-up. Met activiteiten in het centrum van Almere, zoals vrijheidscolleges door Charles Groenhuijsen, Ronald Giphart en Özcan Akyol, een presentatie over berging van oorlogswrak Short Stirling en een date met een veteraan en human library. Het programma staat online op bevrijdingsfestivalflevoland.nl. Lokale 4 en 5 mei comités organiseren diverse activiteiten in de Flevolandse gemeenten, zoals Vrijheidsmaaltijden. Aan tafel gaan inwoners in gesprek over ‘In vrijheid kiezen’.