100 jaar Zuiderzeewet en werk, gevangen met een schaar

Vrijdag 23 februari 2018 opent er om 16.00 uur er een nieuwe expositie in het provinciehuis. De heer Brouwer, Wethouder Cultuur van de gemeente Urk, opent deze expositie. Het is een expositie met opmerkelijke papierknipkunst van Henk Kapitein uit Urk.

Tot en met 9 april 2018

In de expositie zijn werken te zien die de inpoldering en drooglegging zelf verbeelden, maar ook wat er door de drooglegging aan sfeer en romantiek rondom de Zuiderzee is verdwenen. De kunstwerken variëren van A5 tot en met A1-formaat. De expositie is van 23 februari tot en met 9 april 2018 te zien in het provinciehuis. Openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren.

Begon in 1992

De 56 jarige Kaptein is in het dagelijks leven werkzaam als docent beeldende vorming / CKV. Hij begon in 1992 begon als papierknipkunstenaar. Inmiddels heeft hij een totaal eigen stijl ontwikkeld waarmee hij zich onderscheid in heel Europa. Zijn laatste werken zijn puur gebaseerd op het creëren van zo min mogelijk witte ruimten in zwart papier, waardoor er een geheel eigen beeldvorm ontstaat.

100 jaar Zuiderzeewet

Kaptein heeft op deze wijze diverse beelden van 100 jaar Zuiderzeewet en werk vastgelegd. In zijn werken zijn diverse stromingen binnen de beeldende kunst waarneembaar. Bijvoorbeeld Op-Art, Realisme, Pointillisme en Art Nouveau. Hij heeft inmiddels zijn medewerking verleend aan diverse TV opnames, zowel regionaal als landelijk. De papierknipkunst zelf staat sinds 2013 op de lijst van beschermd immaterieel erfgoed van Unesco.