Muziek, natuur en poëzie

22 mei 2019 - 8 jul 2019

Van 22 mei tot en met 8 juli 2019 exposeert de Almeerse kunstenaar en dichter Lilian Steenvoorden haar olieverfwerken in het provinciehuis. Steenvoorden schildert en tekent al sinds haar kindertijd. Zij is opgeleid aan de Kleine Akademie en de Vrije Akademie de Leuwenburgh in Amsterdam. Ze volgde lessen in olieverftechnieken bij Jenny Helder in Almere. Van 1998 tot 2018 gaf zij schildercursussen aan beginners en gevorderden.

Van realistisch naar abstract

Haar eerste werken waren realistisch. Van daaruit ging zij zowel surrealistisch als abstract werken. Haar abstracte werken zijn gebaseerd op muziek, poëzie en natuurverschijnselen. Bij de surrealistische werken staat het feitelijk weergeven van de natuur centraal, maar dan binnen een geheel dat bij nadere beschouwing onmogelijk blijkt te zijn. Hier worden de veranderende seizoenen uitgebeeld, die lijken te zijn geobserveerd vanuit één locatie. Bij de muziekschilderijen laat zij zich inspireren door klank, ritme, sfeer en klankkleur, om vervolgens tot een compositie te komen waar zij het karakter van de muziek in weerspiegelt ziet. De werken zijn in verschillende olieverftechnieken geschilderd. Zij is voortdurend bezig om nieuwe toepassingen te vinden voor olieverf. Daarin heeft zij nog niet de grens te hebben bereikt. Hierdoor blijft voor haar het schilderproces een zoektocht, zowel in onderwerp als in techniek.

Haiku's

Naast haar werken is in de expositie ook een aantal Haiku’s van haar hand te lezen. Een Haiku is een van oorsprong Japanse dichtvorm, waarin in drie korte regels een beleving (meestal naar de natuur) wordt geschetst. Lilian is sinds 2012 Haikudichter en is lid van de Haikukring Nederland en van de Haikukern Almere. In 2017 verscheen in eigen beheer haar Haikubundel ‘Boven de Boomgrens’. De expositie in het provinciehuis is tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag gratis te bezichtigen.