Aflevering 3: Vis

Vis is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het Nederlandse menu. Met het vissersdorp Urk is vis ook voor Flevoland heel belangrijk. Toch zijn de meest gegeten vissoorten in Nederland veelal geïmporteerd zoals zalm, tonijn (ook in blik), gebakken kibbeling en garnalen.
En met de vissticks en -filets in de supermarkt herken je vis al vaak niet meer als het dier dat ooit in het water zwom.

In deze aflevering gaan Sharon en Bart langs in Lelystad om de kwiekwie-vis uit te proberen. Dit is een vis uit Suriname, die jij in speciale vijvers zelf uit het water mag halen en uiteraard kunt opeten. Want ook Surinaams eten is onderdeel van de Nederlandse eetcultuur.

Luister de aflevering:

Sharon’s recept met Kwie Kwie (4 personen)

Ingrediënten

  • 4 stuks Kwie Kwie (vis)
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 3 el masala (bijvoorbeeld Foodforum6!)
  • 1 bouillonblokje
  • 2 dl kokosmelk
  • Koolzaadolie

Bereidingswijze

  1. Maak de vis schoon.
  2. Hak de tenen knoflook fijn en snipper de ui.
  3. Verwarm een hapjespan met een scheutje koolzaadolie en fruit hierin de knoflook en ui glazig.
  4. Bak ongeveer 30 seconden de masala mee en voeg vervolgens de tomaten toe.
  5. Voeg de Kwie Kwie toe aan de pan.
  6. Blus het geheel af met de kokosmelk.
  7. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en laat de vis ongeveer 30 minuten koken met de deksel op de pan.
  8. Verwijder na de 30 minuten de deksel en laat de vis koken totdat het de gewenste dikte heeft.

Serveertip

Geniet van de Kwie Kwie met een frisse salade of serveer het gerecht met rijst gekookt in kokosmelk. Eet smakelijk!